An Object oriented structured query language and its translation to a formal algebra
Nesnesel yapılı bir sorgulama dili ve biçimsel bir cebire çevirisi
  1. Tez No: 58585
  2. Yazar: ALİ GÜRHAN GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. EROL ARKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: nesnesel veri tabanı, sorgulama dili, sorgulama cebiri, SQL, çeviri.To my family, who make this, and all things, possible.., object-oriented database, query language, query algebra, SQL, translation
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
IV Özet NESNESEL YAPILI BİR SORGULAMA DILI VE BİÇİMSEL BİR CEBİRE ÇEVİRİSİ Ali Gürhan Gür Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Erol Arkun Eylül, 1997 İfadesel bir sorgulama yeteneği, herhangi bir veri tabanı sisteminin temel bir özelliği olarak kabul edilmiştir. Bu tezde, standart sorgulama dili SQL'in bir uzantısı, SQL/OO, nesnesel veri tabanlarını sorgulamak amacıyla önerilmiştir. Bu dil nesnesel yaklaşımın getirdiği zengin veri modeliyle ilgilenmek için ek yapılara sahiptir. SQL/OO, ifade gücü yüksek, optimizasyona açık, nesnesel bir sorgulama cebirine dayanır. Dilin sözdizimsel ve anlamsal tanımları sunul muştur. SQL/OO sorgularının nesnesel cebire eşlemesi sözdizimine dayalı bir çeviri düzeninde verilmiştir. SQL/OO sorgularını değerlendiren bir prototip sistem tasarlanmıştır. Sistem bir SQL/OO sorgusunu karşılık gelen cebirsel ifadeye çeviren bir çevirmenle başlar. Bu cebirsel ifade çözümlenerek içsel temsilci olarak kullanılacak olan nesnesel cebir ağacı (OAT) oluşturulur. OAT ağaçları sorgu iyileştiren bir bölüm için girdi ve çıktı olarak kullanılabilir. Ağaç üzerinde dolaşarak her düğüm için uygun olan cebirsel işlemi gerçekleştirecek fonksiyon çalıştırılmak suretiyle sorgu sonucu hesaplanır. Ayrıca literatürde bulunan nesnesel sorgu dillerinin genel bir özeti verilmiştir. Gerekli zemini sunmak amacıyla, bu dillerin özellikleri belirlenmiş, kıyaslanmış ve karşılaş- tırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill Abstract AN OBJECT-ORIENTED STRUCTURED QUERY LANGUAGE AND ITS TRANSLATION TO A FORMAL ALGEBRA Ali Gürhan Gür M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Prof. Dr. M. Erol Arkun September, 1997 A declarative query capability has been accepted as a fundamental feature of any database management system. This thesis proposes an extension of the standard query language SQL, SQL/OO, designed for querying object-oriented databases. It has additional constructs to deal with the rich data model intro duced by object-orientation. SQL/OO rests on a formal object-oriented query algebra that is highly expressive and open to optimization. Formal definitions of syntax and semantics are presented. The mapping of SQL/OO queries into object algebra is provided by a syntax-directed translation scheme. A proto type system that evaluates SQL/OO queries is designed. The system starts with a translator that translates an SQL/OO query into an equivalent object algebra expression. This algebra expression is parsed and an Object Algebra Tree (OAT) is generated which will be used as the internal representation. OAT Trees can be used as the input and output of a query optimizer module. The result of the query will be evaluated by traversing the tree and evaluating each node using proper functions that execute object algebra operations. A survey of existing object-oriented query languages in the literature is also pro vided. Their characteristics are identified, compared and contrasted, in order to present the necessary background.