Parallelization of the fast multipole solution of the electromanyetic scattering problem
Elektromanyetik saçılım probleminin hızlı multipole çözümü paralelleştirme
- Tez No: 58586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET AYKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: AT-body kavramı, Hızlı Multipole Metodu, Seyrek Blok On-sartlandırması. iv, A^-body Concept, Fast Multipole Method, Blockwise Sparse Preconditioning m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET ELEKTROMANYETİK SAÇILIM PROBLEMİNİN HIZLI MULTIPOLE ÇÖZÜMÜ PARALELİSTİRİLMESİ Ali Ayub M. Kalufya Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Cevdet Ay kanat Eylül, 1997 Elektromanyetik saçılım probleminin çözümü iV-body problemi ile modellenebilir. Bu çalışmada bu modeli kullanarak V. Rokhlin [17] tarafından önerin ve An- derson [3] tarafından geliştirilen Hızlı Multipole Algoritmasının bir uyarlama olan bir çözüm üretir : Multipolesuz Hızlı Multipole Metodu. Inelemeli bir yöntem kullanıldığından, özellikle Af-body kavram kullanilarak modellenebilen problemlerin çözümü tüm üretilmiş bir ön-şartkandirma algoritması geliştridik. Bu çalışmada, paralel hesaplama, daha enteresan ve büyük gerçek hayat problemlerini mâkûl bir zamanda ve olasi minimum hafıza alanı kullanarak çözebilmek için yukarda bahsedilen hızlımultipole metodu paralelistiren bir program geliştererek çözümü daha da ilerletmek için kullanıldı. Hızlı Multipole Metodunun paralel bir uyarlama iki boyutta elektromayetik saçılma problemini çözmek için, tekli program çoklu data yöntemi kullanilarak Parytec Coignitive Computer 24 düğümü da geliştirdi ve uygulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARALLELIZATION OF THE FAST MULTIPOLE SOLUTION OF THE ELECTROMAGNETIC SCATTERING PROBLEM Ali Ayub M. Kalufya M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Assoc. Prof. Cevdet Aykanat September, 1997 The solution to the electromagnetic scattering problem may be modelled as an iV-body problem. Using this model this work develops a solution that is based on a specific variant of the Fast Multipole algorithm that was proposed by V. Rokhlin[17] and modified further by Anderson[3], that is the Fast Multipole Method without multipoles. Because an iterative scheme is used, we also de- velop an preconditioning algorithm that is especially tailored for the solution of problems that may be modelled using iV-body concept. Moreover, in this work parallel computing is employed to improve the solu- tion even further by developing a program that will utilize the above mentioned fast multipole method concept in parallel so as to be able to solve even larger and more interesting real-life problems in a reasonable amount of time and using minimum possible memory space. A parallel version of the fast multipole method is developed and imple- mented on the Parystec Coignitive Computer 24 node multicomputer using the single program multiple data paradigm for solving the electromagnetic scattering problem in 2 dimensions.