Eğitim örgütlerinde liderlik algıları yönetsel etik ve iş motivasyonu arasındaki ilişki
Leadership styles in administrative organizations, administrative ethics and work motivation's relationship
- Tez No: 585853
- Danışmanlar: DR. TUĞBA KIRAL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Yönetsel Etik, İş Motivasyonu, Leadership, ManagerialEthics, Business Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Eğitim örgütleri, toplumun geleceğini inşa etme rolü üstlendiği için bu örgütlerde olumlu bir iklim olması gerekmektedir ve bunu sağlamak liderin görevidir. Bu çalışmanın amacı okul yöneticilerinin liderlik stillerinin iş motivasyonu üzerindeki etkisinde yönetsel etiğin aracılık rolünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 döneminde İstanbul ilinde görev yapan 323 öğretmen oluşturmaktadır. Örneklem grubundaki öğretmenlere veri toplama aracı olarak; Aksoy (2006) tarafından geliştirilen“İş Motivasyonu Ölçeği”, Akan, Yıldırım ve Yalçın (2014) tarafından geliştirilen“Liderlik Stilleri Ölçeği”ve Brown (2005) tarafından geliştirilen“Yönetsel Etik Ölçeği”ile kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Tüm ölçekler için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılarmış ardından güvenilirlik analizi yapılmıştır. Ardından değişkenler arasında ilişkiler yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda dönüşümcü liderliğin iş motivasyonuna etkisinde yönetsel etiğin aracı rolünün olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since educational organization splay a role in building the future of society, these organizations need to have a positive climate and it is the leader' sduty to ensure this. The aim of this study is to investigate them diating role of managerial ethics in the effect of leadership styles on school work motivation. The sample of the study consists of 323 teachers working in Istanbul in 2017-2018 period. As a data collection tool forth teachers in the sample group;“Business Motivation Scale”developed by Aksoy (2006),“Leadership Styles Scale”developed by Akan, Yıldırım and Yalçın (2014) and“Managerial Ethics Scale”developed by Brown (2005). Explanatory and confirmatory factor analyzes were performed for all scales, followed by reliability analysis. Then, the relationships between the variables were tested with structural equation modeling. As a result of the study, it was observed that managerial ethics had a mediating role in the effect of transformational leadership on work motivation.