Seyyid Hüseyin Nasr' ın düşüncesinde 'insan sorunu'
The 'human question' in the thought of Seyyi̇d Hüseyi̇n Nasr
- Tez No: 585879
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Modernlik, Geleneksel, Nasr, Human, Modernity, Traditional, Nasr
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada öncelikli olarak insan kavramı felsefi bir şekilde analiz edilmiştir. İkinci olarak Nasr'ın insana bakışı, insan kavramını ele alırken günümüz insanının içinde bulunduğu durumları, buna sebep olarak göstermiş olduğu modernizmin tanımı izah edilmeye çalışılmıştır. Nasr'ın insana bakış açısı bütünüyle gelenekseldir. Bundan dolayı modern-geleneksel insan tanımlamasını yaparak bunlar arasındaki ayrım ortaya konulmuştur. Nasr'ın insan anlayışını en üst makamını oluşturan kavram İnsan-ı Kamil'dir. Nasr insanı alışılmış bir tanım olarak yalnızca 'akıllı bir hayvan' olarak görmez. İnsan farkında olmasa bile aslında varlığın bütün mertebelerini kendisinde taşır. Modern dünyanın bunalımı ile insan bu özelliklerinden uzaklaşmış, unutmaya yüz tutmuştur. Bu uzaklaşmanın nedenleri ve çözümleri Nasr'ın görüşleriyle ele alınıp incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of human is analyzed in a philosophical way. Secondly, while Nasr ' s view of the human being, the concept of human, the situation of modern man and definition of modernism which he has shown as a reason have been tried to be explained. Nasr's view of people is completely traditional. Therefore, by making modern traditional human definition, the distinction between them is revealed. The concept that constitutes the highest authority of Nasr's human understanding is the 'İnsan-ı kamil'. Nasr does not see man as a customary definition of merely a 'intelligent animal'. Even if man is not aware, he actually carries all the levels of being in himself. With the depression of the modern world, people have moved away from these features and have started to forget. The reasons and solutions of this divergence are discussed and examined with Nasr's views.