Seyyid Hüseyin Nasr'ın düşüncesinde hikmet kavramı
Seyyed Hossein Nasr's concept of wisdom in thought
- Tez No: 595492
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN KÜÇÜKALİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Gelenek, ebedi hikmet, kutsal bilgi, modernizm, tabiat, Tradition, eternal wisdom, sacred knowledge, modernism, nature
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
Gelenekselci ekolün yaşayan temsilcilerinden biri olan Seyyid Hüseyin Nasr, felsefi görüşüyle ve çalışmalarıyla çağında etkili olmuş düşünürlerdendir. Özellikle günümüzde İslam'ın Doğu ve Batıda tanıtılması ve Gelenekselci Ekol'ün fikir ve görüşlerinin daha iyi anlaşılabilmesi bağlamında Nasr, önemli bir bilim tarihçisi ve fikir adamıdır. Nasr, günümüzde de büyük çatışmaların kaynağını oluşturan gelenek ve modernizm gibi iki önemli kavrama da farklı perspektiften bakarak, yani bu iki kavrama Geleneksel Ekol çerçevesinde gerekli açıklama ve değerlendirmeleri yapan bilim tarihçisidir. Bu anlamda, Nasr'ın entelektüel karakterini, aynı zamanda hem Doğu, hem Batıdan harmanlanarak yapılan çalışmalarını yakından tanımak açısından faydalı bir çalışma olacaktır. Bu bağlamda Nasr'ı daha iyi anlayabilmek için onunda üzerinde özellikle durduğu ebedi hikmet, kutsal bilgi, gelenekselci ekol, modernizm gibi kavramları irdeleyerek Doğu ve Batı ilişkisini bu çerçevede değerlendirmek daha doğru olacaktır. Bu nedenle çalışmamızın amacı Nasr'ı daha yakından inceleyerek, hayatını, eserlerini, felsefi görüşünü ve düşünce sistemini oluşturan temel kavramları ele alarak İslam âlemi ve tüm dünya açısından fikri değerini vurgulamaktır.
Özet (Çeviri)
Seyyed Hossein Nasr, one of the living representatives of the traditionalist school, was an influential thinker in his era with his philosophical views and works. Nasr is an important historian and scholar of science, especially in the context of the introduction of Islam in the East and West and the understanding and understanding of the traditionalist school. Nasr has become one of the most important thinkers of his era by looking at two important concepts such as tradition and modernism, which are the source of great conflicts today, by making necessary explanations and evaluations within the framework of traditional schools. In this sense, it will be a useful study to get to know Nasr's intellectual character and his works which are blended from both east and west. In this context, in order to understand Nasr better, it would be more accurate to evaluate the relationship between east and west by examining the concepts such as eternal wisdom, sacred knowledge, traditionalist school and modernism. For this reason, in our study, by examining Nasr more closely, by emphasizing his life, works, philosophical view and the basic concepts that make up the thought system, he emphasizes his intellectual value for the Islamic world and the whole world.