Fritjof Capra'nın düşüncesinde ''mekanistik evren anlayışı''
The ''understanding of the mecanical universe'' in the thought of Fritjof Capra
- Tez No: 585882
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mekanistik, ruh, madde, ekolojik, Mechanistic, ecological, spirit, matter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada öncelikli olarak mekanistik evren anlayışı felsefi bir bakışla analiz edilmiştir. İkincil olarak bütün bilimler üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan mekanistik dünya görüşünün neden olduğu sorunlar incelenmiştir. Daha sonra Fritjof Capra'nın mekanistik evren anlayışına bakışı ve bu anlayışın tüm bilimler üzerindeki etkileri eleştirel bir biçimde ortaya konulmuştur. Son olarak ise Capra'nın bilimsel kavrayışın yeni yöntemi olarak gördüğü ekolojik evren düşüncesi incelenmiştir. Descartes'ın ruh ve madde ayrımı ve Newton'un matematiksel kuramı ile birlikte gelişen mekanistik evren anlayışına göre evren bir makine içine yerleştirilmiş kapalı bir sistemdir. İndirgemeci, çözümleyici, akılcı ve bilimci olan mekanistik evren anlayışı on yedinci, on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyılda Batılı düşünce üzerinde etkili olmuştur. Mekanistik anlayışı benimseyen Batı kültürü, bilgi için tek geçerli yaklaşım olarak bilimsel yöntemi görmüştür ve her şeyi maddi parçacıklara indirgemiştir. Bu indirgemeci tutum ile birlikte dünya, bir makine içine yerleştirilmiş birbirinden kopuk nesneler yığını biçiminde anlaşılmıştır. Bu kavrayış temelden sağlıksız kurumlar, teknolojiler ve hayat tarzlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu sağlıksız bilimsel tutum Capra'nın düşüncelerinden hareketle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of mecanistic universe is analyzed with a philosophical perspective. Secondly, the problems caused by the mechanistic worldview, which have a strong influence on all sciences, are examined. Later, Fritjof Capra's view of the mechanistic universe concept and its effects on all sciences were critically revealed. Finally, the idea of the ecological universe which Capra sees as the new method of scientific understanding is examined. According to Descartes's distinction between spirit and matter and mechanistic conception of the universe that developed with Newton's mathematical theory the universe is a closed system defined as a machine. The mechanistic conception of the universe, which has a reductionist, rational and scientific structure, has influenced Western thought in the seventeenth, eighteenth and nineteenth centuries. Western culture, adopting a mechanistic understanding, saw the scientific method as the only valid approach to knowledge and reduce everything to material particles. Together with this reductionist attitude, the world is understood to be a pile of disconnected objects placed in a machine. This understanding has led to the emergence of unhealthy institutions, technologies and lifestyles. This unhealthy scientific attitude has been examined in the light of Capra's thoughts.