Ses teknolojilerinin reklam müziğindeki kullanımları ve etkileri
Role and effects of audio technologies in production of advertising music
  1. Tez No: 585931
  2. Yazar: GÖRKEM BİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEMAL SUHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Reklamcılık, Music, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam Müziği, Analog Teknolojiler, Canlı Enstrümanlar Dijital Yazılımlar, Dijital Ses Teknolojisi, Popüler Kültür, Advertising Music, Audio Technologies, Digital Audio, Live İnstruments, Popular Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ses Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sesin kaydedilip yeniden çalınabilir hale gelmesinden kısa süre sonra müzik kayıt endüstrisi tüm dünyaya yayılmıştır. Ses teknolojilerinin tarih boyunca geçirdiği değişimler ise hem müzik kaydının yapıldığı stüdyoları hem de doğruıdan müzik prodüksiyonlarını önemli ölçüde etkilemiştir. Ayrıca, özellikle radyonun icadından sonra medya, reklam ajansları ve müzik endüstrisi birbirleriyle yakın bir ilişki içerisine girmiştir. Reklam ve müzik endüstrisi günümüzde de bu ilişkiyi devam ettirmektedir. Eski zamanlardaki radyo programlarında olduğu gibi müzik, günümüzde de reklamların önemli bir parçasıdır. Reklam müziği yapım süreçleri de ses teknolojileriyle birlikte önemli değişimlerden geçmiştir. Geçmişte orkestralarla stüdyoda canlı olarak kaydedilen reklam müzikleri günümüzde dijital ses teknolojisiyle yalnızca bilgisayarda yapılabilmektedir. Bununla birlikte, reklam müziği bestecilerinin önünde canlı enstrüman kullanımı gibi farklı seçenekler de mevcuttur. Ses teknolojilerinin reklam müziğindeki kullanımlarını, analog dijital ayrımını merkezde tutarak inceleyen bu çalışmanın girişin ardından gelen ikinci bölümünde ses teknolojilerinin tanımı kapsamı ve kısaca tarihi ele alınacaktır. Üçüncü bölümde reklam müziği, ses teknolojileri ve popüler kültür gibi kavramlar birbirleriyle bütünleşik bir ilişki içerisinde ele alınmıştır. Bu bağlamda günümüzdeki müzik prodüksiyonuyla ilgili farklı yaklaşımlara yer verilmiş ve ses teknolojilerinin reklam müziklerindeki rolü incelenmiştir. Dördüncü bölümde araştırmada kullanılan veri ve yönteme ve son olarak da beşinci bölümde elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Music industry enlarged to whole world shortly after sound recording had become possible. Modification and development of audio technologies had affected music production in music studios to a great extent. Especially, following the invention of radio, the music and advertising industry began to collaborate closely. This relationship has lasted and still continues nowadays. Advertising music production techniqiues have changed along with audio technologies. Back then, musicians had to record live music in studios. However, today, it is possible to compose a complete music only in computers. Besides, there are many tools, both analog and digital, available for todays composers. The study starts with an introductory chapter. Afterwards, in the second chapter, keeping the digital analog differentiation at the core of the study, a short history, definitions and also applications of audio technologies are given. Third chapter includes the concepts of popular culture, advertising and role of audio technologies. These are discussed in a closely related manner, their interrelatedness being the main focus. Fourth chapter describes the methods of the study. In this study, semi structured in-depth interviews are conducted with six person who compose music for advertisements. Following that, fifth section includes the descriptions of data collected through interviews. Finally, in the sixth chapter, datas are discussed exhaustively.