1.sınıf öğrencilerine çıkarma işleminin öğretiminde drama yönteminin kullanımından yansımalar
Reflections on the use of the drama method in the teaching of subtruction to the 1st grade students
  1. Tez No: 585985
  2. Yazar: GÜLÇAK ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA AYDOĞDU İSKENDEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, Çıkarma İşlemi, İlkokul, Creative drama, Subtruction, Elementary School
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Eğitim alanında yapılan araştırmaların sonucunda sınıf içi öğrenme ortamlarında farklı yöntemler uygulandığı gözlenmiştir. Bu yöntemlerden biri de yaratıcı drama temelli öğretim yöntemidir. Bu araştırmada 1. sınıfa yeni başlayan öğrencilerle ''Doğal Sayılarda Çıkarma İşlemi'' konusunun öğretiminde drama yönteminin kullanılmasının sınıf içindeki matematik dersinden yansımaların öğrenci başarısına etkisi ve ders sonrasında öğrencilerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu genel amaç doğrultusunda aşağıdaki alt problemlere yanıt aranmaktadır. 1. Yaratıcı drama yönteminin kullanılması ile işlenen matematik dersinin sınıf içinden yansımaları nelerdir? 2. Yaratıcı drama yöntemi kullanılarak işlenen matematik dersi hakkında öğrenci görüşleri nelerdir? Araştırmada ilköğretim 1. sınıfa devam etmekte olan 14 öğrenci ile yaratıcı drama yöntemi kullanılarak matematik dersi yapılmış ve öğrenme ortamında yaşananlar gözlemlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve veriler nitel araştırma yöntemlerinden olan gözlem tekniği kullanılarak, sınıf ortamında çalışma yaprakları uygulanarak ve uygulamanın sonunda seçilen bazı öğrencilerle görüşme yapılarak toplanmıştır. Ardından veriler betimsel-yorumsal analizin yapısına uygun olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda yaratıcı drama yönteminin matematik dersi için uygun bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Yaratıcı drama temelli ders planları sayesinde öğrencilerin çıkarma işlemi konusunu eğlenerek ve zorlanmadan öğrendikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bu yöntem sayesinde öğrencilerin ders süresince aktif olmalarının matematik dersine karşı motivasyonlarının artmasına katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Ders sürecinde kullanılan materyallerin dersi somut hale getirmesi çıkarma işlemi konusunun öğrenilmesini kolaylaştırdığı için öğrencilerin uygulanan çalışma yapraklarında başarılı oldukları görülmüştür. Öğrencilerin çalışma kâğıtlarında başarılı olmaları matematik dersine karşı bakış açıklarını olumlu yönde değiştirdiği sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda drama yönteminin öğrenme ortamlarında daha sık kullanılması ve öğretmenler için seminerler ve ilgili kitapların oluşturulması gerektiği önerilmiştir. Drama öğrenme ortamı için önemli bir yöntem olması sebebiyle öğretmen adaylarına drama derslerinde öğrendiklerini deneyimleme imkânlarının daha sık verilmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of There search conducted in the field of education, it has been observed that different method sare applied in the classroom learning environments. One of these methods is the creative drama-based teaching method. The aim of the study, it is aimed to determine the effects of reflections from mathematics class on the success of students in using the drama method in teaching the subject of Subtraction in Natural Numbers and the opinions of the students after the lesson. There are some research questions to be answered. 1. What are There flections of the use of creative drama method on the students while teaching mathematics? 2. What are the thoughts of the students about whether the mathematics lessons conducted with the use of creative drama method can easethepupils' learning or not? In There search, 14 students of 4th grade of primary education were given creative drama-based mathematics and the learning environment was tried to be defined by observing the learning environment. Qualitative research approach was adopted in There search and the data were analyzed in accor dance with the structure of descriptive-inter pretative analysis. As a result of the study, it is concluded that creative drama method can enhanse and make the learning easier besides being a suitable method for mathematics lesson. Thanks to creative drama-based lesson plans, it is concluded that the students have learned the subject of extraction process with fun and with out difficulty. In addition, it is concluded that this method has contributed to the increase of students' motivation towards mathematics course and their being very active during the lesson and that this has facilitated the learning of the subject. Since the materials used in the course process made the course easier to learn the subject of subtraction, students were found to be successful in the applied worksheets. It was concluded that students' success in working papers changed their perspective towards mathematics lesson positively. In line with these results, it is suggested that drama method should be used more frequently in learning environments, There lated books must be written, and more seminars should be held for teachers. As using drama is an important method for the learning environment, it can be suggested that prospective teachers should be given more opportunities to experience what they have learned in drama lessons.