Diyabetik nefropatili Tip-2 diyabetes mellitus tanılı hastaların KDİGO-2012 kronik böbrek hastalığı evresine göre tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of thyroid function in patients with Type-2 diabetes mellitus with Diabetic nephropathy according to the stage of KDİGO-2012 chronic kidney disease
  1. Tez No: 586026
  2. Yazar: MEHMET FEHİM DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA MÜŞERREF TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nefroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik nefropati, serbest T3, serbest T3/serbest T4 oranı, Tip 2 Diabetes Mellitus (Tip2DM), Diabetic nephropathy (DN), free T3 (fT3), free T3/ free T4 ratio ( fT3/fT4 ratio), Type 2 Diabetes Mellitus ( Type2DM)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: DN, artan sayıda hastanın son dönem böbrek yetmezliği geliştirmesinden dolayı önemli bir mikrovasküler komplikasyondur. DN diyabetli hastalarda önemli mortalite ve morbidite nedenidir. DM tanılı hastalarda %60-70 mortalite, morbidite nedeni KVO olup, DN varlığı artmış kardiyovasküler riski gösterir. DN erken dönem tanı ve tedavi ile önlenebilir ve yavaşlatılabilir. Biz bu çalışmamızda ötiroid Tip2DM tanılı hastalarda mikroalbüminüri, proteinüri ve GFH ile tiroid fonksiyon testlerinin ilişkisini değerlendirerek; tiroid fonksiyon testlerinin DN tanısında ek bir biyobelirteç olup olmadığını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan çalışmamıza 01.01.2015- 01.07.2019 tarihleri arasında, SBÜ Haydarpaşa Numune SUAM'a bağlı İç Hastalıkları, Nefroloji ve Endokrinoloji poliklinik ve servislerine başvuran, hastane otomasyon sisteminde verilerine ulaşılabilen Tip2DM tanılı 247 hasta alındı. Kontrol grubu olarak 82 sağlıklı kişi seçildi. Hastalar KDİGO-2012 KBH evrelemesi baz alınarak, GFH ve albüminüri düzeylerine göre G1, G2, G3, G4, G5 ve A1, A2, A3 olarak gruplandırıldı. Çalışmaya 18-75 yaş arasında ve en az 5 yıldır Tip2DM tanısı olup sekonder diyabet düşünülmeyen, DN dışında böbrek hastalığı olmayan, gebe olmayan, enfeksiyonu, inflamatuar hastalığı olmayanlar ile tiroid metabolizmasını etkileyen ilaç kullanmayanlar dahil edildi. Veri analizi ve istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 58,37±10,42 yıldır. Hastaların % 56,3'ü (n=139) kadın, % 43,7'si (n=108) erkektir. Tip2DM tanılı hastaların TSH ortalaması 1,69±1,07 uIU/ml, sT3 ortalaması 2,47±0,51 pg/ml, sT4 ortalaması 1±0,14 ng/dl, sT3/sT4 oranı 2,50±0,56, BUN ortalaması 22,42±22,13 mg/dl, kreatinin ortalaması 1,77±1,74 mg/dl, eGFR ortalaması 62,68±33,11 mL/dk/1,73m², AAO ortalaması 971,43±1676,09 mg/g kreatinin saptandı. sT3 ve X sT3/sT4 oranı ile yaş, BUN, kreatinin, AAO arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı. sT3 ile eGFR arasında ise istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: DN erken tanı ile önlenebilir ve yavaşlatılabilir bir komplikasyondur. Ülkemizde 5 yılı aşkın Tip2DM tanılı hastalarda DN sıklığı yüksek görünmektedir. Bu nedenle hastalar ilk tanı anından itibaren böbrek fonksiyonları açısından yıllık tarama programına alınmalıdır. DN'de KBH evresi ilerledikçe sT3 ve sT3/sT4 oranları istatiksel olarak anlamlı düşüyordu. Bu nedenle Tip2DM hastalarda düşük sT3 ve sT3/sT4 oranları, hem DN erken tanınması, hem de artmış kardiyovasküler hastalığı gösteren bir biyomarker olabilir. Bu konuda daha geniş kontrollü çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Diabetic Nephropathy (DN) is a significant microvasculary complication of Diabetes Mellitus due to an increasing number of patients developing end-stage renal failure. DN is an important cause of mortality and morbidity in patients with diabetes. %60-70 of the causes of mortality/morbidity in patients with diabetes is cardiovascular disease (CVD); and presence of DN shows an increased cardiovascular risk. DN may be prevented and slowed down by early diagnosis and treatment. In this study, we evaluated the relationship between microalbuminuria, proteinuria, GFR and thyroid function tests in euthyroid Type2DM patients. With this evaluation,we investigated whether thyroid function tests is an additional biomarker in the diagnosis of DN. Materials and Methods: 247 patients with Type2DM who were admitted to the Internal Medicine, Nephrology and Endocrinology outpatient clinics and wards of SBU Haydarpaşa Numune SUAM between 01.01.2015-01.07.2019 were included in our retrospective study. 82 healthy subjects were selected as the control group. The patients were grouped as G1,G2,G3,G4,G5 and A1,A2,A3 according to GFR and albuminuria levels based on KDIGO 2012 –CKD staging. The study included patients aged between 18-75 years who had been diagnosed with Type2DM for at least 5 years and had not been diagnosed with secondary diabetes,had no renal disease other than DN, was not pregnant, had no infection or inflammatory disease and did not use drugs affecting thyroid metabolism. IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) was used as the application for data and statistical analysis. Results: The mean age of patients was 58,37±10,42 years. % 56,3 (n=139) of patients were female and % 43,7 (n=108) were male. The mean TSH level of Type2DM patients was 1,69±1,07 uIU/ml, mean sT3 level was 2,47±0,51 pg/ml, mean fT4 level was 1±0,14 ng/dl, mean of fT3/fT4 ratio was 2,50±0,56, mean BUN XII level was 22,42±22,13 mg/dl, mean Creatinine level was 1,77±1,74 mg/dl, mean eGFR was 62,68±33,11 mL/dk/1,73m², mean Albumin Excretion Rate (AER) was 971,43±1676,09 mg/g creatinine. Statistically significant negative correlation was found between fT3 and fT3/fT4 ratio and age, BUN, creatinine, AER.Statistically significant positive correlation was found between fT3 and eGFR. Conclusion: DN is a complication that can be prevented and slowed down by early diagnosis. In our country, the frequency of DN appears to be high in patients with Type2DM diagnosed more than 5 years. Therefore, patients should be included in yearly screening program in terms of renal function from the first diagnosis. As the CKD stage progressed in DN, fT3 and fT3/fT4 ratio decreased statistically significant. Therefore, low fT3 and fT3/fT4 ratios in Type2DM patients may be a biomarker showing both early recognition of DN and increased cardiovascular disease. Further controlled studies are needed.