Bir otomotiv yan sanayi firmasında kullanılan ERP uygulaması
ERP application used in an automotive supplier industry company
- Tez No: 586073
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT TOPOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), Otomotiv Yan Sanayi, Süreç Entegrasyonu, Enterprise Resources Planning (ERP), Automotive Supplier Industry, Process Integration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemleri, işletmelerin hammadde tedarikinden nihai müşteriye kadar geçen tüm süreçlerinin bütünleşik bir yapıda yönetimini sağlayan gelişmiş yazılımlardır. Bu yazılımlar bir işletme yapısının tüm işlevsel alanını kapsamına alarak geniş çaplı entegrasyon oluşturma özelliğiyle işletmeye rekabet avantajı vermektedir. ERP sistemlerinin temel amacı, işletme süreçlerinin bütünleştirilmesi ve dış bağlantıların sağlamlaştırılması yoluyla firmanın değer zincirini desteklemektir. ERP sisteminin kullanılması işletmenin iş akışını tek bir platformda entegre etmekte ve işletmenin tüm bilgi ihtiyacını karşılayan tek bir kaynak olarak kendini göstermektedir. İşletmenin tüm birimlerini etkileşimli olarak yöneten ERP yazılımları diğer yazılımlar gibi kâr amaçlı başarıya odaklanmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de otomotiv sektöründe yan sanayi işletmesi olarak faaliyet gösteren Terbay A.Ş.'ye ait ERP uygulaması incelenmiştir. İşletmenin kullanmakta olduğu sistemi değiştirmesi yolundaki çalışmaları, yeni ERP yazılımının seçiminden devreye alınmasına kadar tüm aşamalar ele alınmıştır. Üst düzey çaba ve yüksek düzeyde harcama gerektiren ERP sistemi kurulumlarının olası eksiklik, memnuniyetsizlik ya da başarısızlık durumunda değiştirilebileceğini yansıtan çalışma sonucunda, daha geniş bir entegrasyon kapsamında uygulanan yeni sistemin işletmenin yönetiminde ve işleyişinde iyileşme sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca, önceki sistemin uygulanmasından sağlanmış olan tecrübenin yeni sistemin uygulamasında kolaylaştırıcı olduğu, değişime karşı direnci azalttığı ve uygulama süresini kısalttığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Enterprise Resources Planning (ERP) systems are advanced softwares which are used to manage the whole processes of business units, from raw materials procurement to the end customer, in an integrated manner. By forming a widespread integration through including all functional branches of a business structure, these software provide competitive advantage to businesses. Main goal of ERP systems is to support the value chain of a firm through business processes integration and external connections consolidation. ERP system usage is integrating the business unites work flow in an individual platform and comes forward as a sole information source for all information requirements of the business. Like other software, ERP software, which are managing all business units interactively, are oriented to profit based success. This study investigates ERP implementation of Terbay, Inc., which is a firm operating in automotive supplier industry. Firm's activities towards replacing the ERP system which was used for some time and all stages of new ERP system implementation from selecting to execution are included. As the result of the study reflecting that the ERP system implementations, which require high efforts and expenses, can be replaced as a consequence of deficiencies, dissatisfaction, or failures; it is determined that an implementation of the new system in a wider context is providing improvements in both management and operations of the firm. It is also considered that the experience gained from the former system implementation facilitated the new system implementation, reduced the resistance to change, and shortened the implementation time.