Yuva'ya dönüş: Mekân hissi, mekânsal bağlılık ve bağımlılık
Back to home: Sense of place, place attachment and dependency
- Tez No: 586077
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAD KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yuva, Mekân Hissi, Mekansal Bağlılık/ Bağımlılık, Mekânsal Kimlik, Home, Sense of Place, Place Dependency, Place Identity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnanç Turizmi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Modern çağın insanı günlük çalışma temposu ve toplumsal rekabet ortamı içinde, kendi doğasından uzak duyarsızlaşmış bir yaşam sürmektedir. Evrende zaten yalnız olan insanın dünyada varolabilmesine olanak sağlayan yuva ve mekâna bağlılık duyguları da en temel yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada yuva hissi, mekânsal bağlılık ve bağımlılık kavramlarının fiziksel, felsefi ve psikolojik temelleri üzerinde durularak günümüze kadar gelen süreçteki gelişimi incelenmiştir. Öncelikle, canlıların fiziksel anlamda davranışlarını inceleyen deneyler, gözlemler ve kültür kapsamında mekân duygusunun algısal boyutları ele alınmıştır. Zihinsel bir kategori olarak yuva ve mekân algısı hakkında süregelen bilimsel düşüncelerin ürünleri ele alınmıştır. Zaman ve mekânın, kişinin kendiliğinin oluşabilmesi için belirleyici faktörleri meydana getirdikleri anlatılmıştır. İnsandaki mekânsal bağlılık ihtiyacının antik dönemden günümüzün bireyselleşme çağına kadar geçen süreçte özellikle inanç boyutunda otoriteler tarafından nasıl kullanıldığı açıklanmıştır. Modern çağımızın ürünü olan mekânların da doğal olarak bu tarihsel birikimin yansımaları olduğu belirtilmiştir. Uygarlığın toplumu bir arada tutmak için uygulamak zorunda olduğu her türlü kuralın ve dayatmanın mekânsal bağlılık duygusu ile ne kadar ilişkili olduğu, dahası modern çağda mekânsızlık kavramının da gelişmesi sonucu yuva kavramını kaybeden insanın mutsuzluğunu kaçınılmaz olarak etkileyen psikolojik zeminin yapısı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's modern era human faces daily working pace in competition which makes him senseless away from his nature. In order to be an existing person in this world who is already alone in universe, sense of place and place depencency are the most basic concepts. In this study, the physical, philosophical and psychological bases of the concepts of home sense and place dependency are discussed and the development of the process in the historical process is explained. First, the perceptual dimensions of the sense of place are expalined which found in experiments, observations and culture by means of physical sense. As a mental category, the products of the scientific thinking which came up today about the home feeling and sense of space are introduced. It is emphasized that time and space are conceptually the spontaneity of a person. It has been explained how the need for place dependence is used by the authorities, especially in the dimension of faith, from the antiquity to the era of today's individualization. It is stated that the cities and spaces of our modern age are naturally the works of this historical accumulation. The structure of the psychological ground that inevitably affects the unhappiness of the person who lost his home concept due to the development of the concept of spatial dependence in the modern age is expalined. The relevance of all rules and impositions that civilization has to apply to keep the society together is stressed.