Türk yükseköğretiminde mentorluk: Lisans düzeyinde bir model önerisi
Mentoring in Turkish higher education: A proposal for an undergraduate degree
  1. Tez No: 586110
  2. Yazar: İLKNUR PAÇALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma mentorluğu, Yükseköğretim, Mentor, Menti, Lisansüstü eğitim, Research mentoring, Higher education, Mentor, Mentee, Graduate education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Türk Yükseköğretiminde Mentorluk: Lisans Düzeyinde Bir Model Önerisi Yükseköğretimde öğretim üyesi yetiştirmenin önemli aşaması olan lisansüstü eğitim, araştırmacı kimliğinin oluştuğu yoğun ve uzun bir süreçtir. Bu sürecin ilk aşaması olan yüksek lisans eğitiminde öğrenciler yeni ve farklı uygulamalarla karşılaşabilmektedir. Bu bakımdan lisansüstü eğitime geçecek öğrencilerin lisans eğitimindeki birikimleri onlara hem zaman hem de pratiklik kazandırması açısından lisansüstü öğrencilerinin başarılarında önemli bir rol oynamaktadır. Yüksek lisansa hazırlık sürecinde mentorluk programı ile öğrencilerin akademik ve kişisel olarak kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bu çalışmada, yükseköğretimdeki akademisyen yetiştirme soruna odaklanılmış ve buna çözüm önerisi olarak araştırma mentorluğu programı tasarlanmıştır. Bu çalışma, nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)'nde okuyan 11 öğrenci (menti) ve Mentor 1 (araştırmacı) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak günlük (menti ve mentor), odak grup görüşmesi (toplantılar), gözlem, yansıtma raporu, video, ses kayıtları ve fotoğraflar kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanıştır. Verilerden elde edilen bulgulara göre bu program, öğrencilerin akademik çalışmalar yapmasına, akademik ortamları daha yakından tanımasına, lisans eğitimindeki başarısını arttırmasına ve yüksek lisans eğitimine bilinçli olarak hazırlanmasına yardımcı olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre bu tür akademik destek programlarının yükseköğretim çalışmalarına dahil edilerek istekli ve gönüllü öğrencilerle daha fazla ilgilenilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Mentoring in Turkish Higher Education: A Proposal for a Bachelor's Degree Graduate education, which is an important stage of raising faculty members in higher education, is an intensive and long process in which the identity of the researcher is formed. In the first phase of this process, students may encounter new and different applications. In this respect, the accumulation of bachelor's degree students in undergraduate education plays an important role in the success of graduate students in terms of providing them time and practicality. In this study, which aims to help the students to improve themselves academically and personally with the mentoring program in the process of preparing for the master's degree, the academic mentoring program in higher education is focused on the problem and a research mentorship program is designed as a solution suggestion. This study is designed as an action research which is one of the qualitative research designs. The study group consists of 11 students (Menti) and Mentor 1 (researcher) studying at Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇOMU). Daily (mentee and mentor), focus group meeting (meetings), observation, reflection report, video, audio recordings and photographs were used as data collection tools. Descriptive and content analysis methods were used in the analysis of the data obtained. According to the findings obtained from the data, this program helped the students to conduct academic studies, get to know the academic environments better, increase their success in undergraduate education and prepare them consciously for graduate education. According to the results of this research, it is suggested that such academic support programs should be included in higher education studies and more attention will be given to willing and volunteer students.