Faizsiz finansta risk yönetimi
Risk management in interest-free finance
  1. Tez No: 586111
  2. Yazar: ERKAM HAŞİM BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KIYILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal piyasalar, türev ürünler, faizsiz finans sistemi, konvansiyonel finans sistemi, risk yönetimi, Financial markets, derivatives, interest-free financial system, conventional financial system, risk management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Özellikle son yarım asırda dünyada ve ülkemizde, finansal piyasalar, piyasaya katılan yeni araçlar ile çok ciddi bir gelişme kaydetmiştir. Elbette bu yeni piyasa araçlarının piyasaya katılımında yeni arayışlar ve özellikle risk yönetim ihtiyacı, arbitraj ve hedge uygulama amacı önemli rol oynamıştır. Finansal piyasalarda ortaya çıkan bu ihtiyaçlar ve özellikle spot piyasaların yetersiz kalması türev ürünlerin ortaya çıkmasına ve yatırımcıların türev ürünler ile işlem yapma ihtiyacı duymasına neden olmuştur. Türev ürünler, finansal piyasaların gelişmesine büyük katkı sağlamanın yanında ülkemiz piyasalarının yabancı piyasalar ile entegrasyonunu da kolaylaştırmıştır. Dünya genelinde çok önemli miktarlarda alım satıma konu olan türev ürünlerin, ülkemiz ekonomisi içerisindeki yeri de yıldan yıla önemli artış göstermektedir. Bu nedenle türev ürünlerin ne olduğu, risk yönetimi ve vadeli piyasalar bakımından ne anlam taşıdığı ve risk yönetim amacına nasıl hizmet ettiği konumuz açısından büyük önem taşımaktadır. Dünya üzerinde uygulanmakta olan finansal sistemin faize dayalı olması ekonomik büyüme bakımından büyük önemi haiz olsa da, faiz uygulaması çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. En başta finansal piyasalar ile reel ekonomi arasındaki makasın açılmasının en önemli müsebbiplerinden birisi olan faiz uygulaması, çeşitli sistematik riskleri de beraberinde getirmektedir. Faizsiz finans sistemini konvansiyonel finans sisteminden ayıran tek karakteristik özellik, faizin uygulanmaması olmayıp bunun yanında belirsizlik, spekülasyon faaliyetleri gibi olgular da faizsiz finans sistemi bakımından farklılık arz etmektedir. Yapılan bu çalışmada, konvansiyonel finans sistemi bakımından çok önemli finansal ürünler olan türev araçların, faizsiz finansta uygulanabilirliği tartışılacak olup bu finansal ürünlerin faizsiz finans siteminin temel ilkelerine ne ölçüde uygun düştüğü, hangi noktalar bakımından faizsiz finans sistemine uygun olmadığı ortaya konulacaktır. Bu çalışmada hem her bir türev ürünün karakteristik özelliği hem de faizsiz finans sisteminin ilkeleri ayrı ayrı değerlendirilecek ve sonrasında uygunluk denetimi yapılacaktır. iv
Özet (Çeviri)
Especially in the last half century, financial markets in the World and in Turkey have developed dramatically with new vehicles which have joined to the market. The quests for new market instruments, the need for risk management and the aim of implementation of arbitrage and hedge have played an important role in this join. These needs in financial markets and especially the inadequacy of spot markets, led to the emergence of derivatives and the need for investors to trade with derivatives. The derivatives do not only contribute to development of financial markets but also enable Turkey's financial markets to integrate with foreign markets. The share of derivatives, which are subject to significant amounts of sales in the world, have a significant increase in the Turkish economy. Therefore, the answers of the questions that what the derivative products are, what do they mean in terms of risk management and the futures markets and how do they serve the purpose of risk management have a great importance. Although the attributing the financial system being implemented on the World to interest have great importance in terms of economic growth, the implementation of interest brings various risks in this regard. Implementation of interest which is the most important reason for the increasing divide between the real economy and the financial markets accounts for several systematic risks. Besides that, implementation of interest is not the only characteristic trait which distinguishes interest-free financial system from conventional system, there are several traits such as issues regarding to uncertainty, speculation and etc. have several differences. In this study, the applicability of the derivative instruments in interest-free financial system which are very important financial products in terms of conventional financial system will be discussed. And it will be revealed to what extent these financial products are appropriate to the basic principles of interest-free finance system and which points are not suitable for interest-free financial system. In vi this study, the characteristics of the each derivatives and the principles of interestfree financial system will be evaluated separately; after that the conformity check will be carried out.