Acil servis hekiminin yükümlülükleri
Employee's employment liabilities
- Tez No: 586120
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKAN HAKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Law, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Acil servis hekimliği, Hekimin yükümlülükleri, Tıp Hukuku, Özen yükümlülüğü, Acil Tıp, Emergency physician, Liabilities of the physician, Medical law, Diligence obligation, Emergency medicine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Acil tıp; acil olarak bakım ihtiyacı olan, tanısı konulmamış yaralanmalar ile akut hastalıkların tanısının koyulduğu ve acil bakım hizmetlerinin verildiği uzmanlık alanıdır. Acil servis hekimlerinin öncelikli hedefi de hastaların resüsitasyonu ve stabilizasyonunu sağlayıp sonrasında genel bakım hizmetlerini vermektir. Kısacası tıbbın her alanı ile alakalı acil sağlık hizmetlerini verebilecek yeterlilikte olması gerekmektedir. Dolayısıyla da acil hekiminin görev ve sorumluluklarının oldukça geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Acil hekimi olarak görev yapan hekimler, sadece acil tıp uzmanı ya da asistanlarından oluşmamaktadır. Pratisyen hekimler de acil sağlık hizmetlerinin her basamağında görev almaktadır. Acil servis hekimlerinin de diğer tüm meslektaşları gibi en önemli yükümlülüğü özen yükümlülüğüdür ve diğer tüm yükümlülüklerinin temelini oluşturmaktadır. Acil durumlarda hastaların hekim seçme özgürlüklerinin olmaması, hastanın tıbbi durumunun ciddiyeti nedeniyle kendini ifade edebilme yeterliliğinin olmaması, hastanın hayati tehlikesinin bulunması gibi nedenlerle acil hekiminin özen yükümlülüğü ayrıca önem teşkil etmektedir. Her hekimin yükümlülükleri olan; öykü alma, aydınlatma ve rıza, muayene etme, teşhis, tedavi, reçete yazma, ileri tetkik, tedaviyi sonlandırma, kayıt tutma, sır saklama, organizasyon, kimlik tespiti yapma, bilirkişilik yapma ve mesleki zorunluluk sigortası yaptırma yükümlülükleri acil hekimlerinin de yükümlülükleri arasındadır. Ancak somut olay temelinde farklılıklar teşkil edebilir. Acil hekimleri de tıbbi standardı sağlamalı ve ilgili bilim dallarınca yayınlanan kılavuzları yakinen takip etmelidir. Ayrıca modern tıbbın gereklerini hem takip etmeli hem de gereklilik halinde uygulamalı ve uygulanmasını da sağlamalıdır. Hekimlerin yükümlülükleri ile alakalı hekimlere daha fazla eğitim verilmesi gerekmekte olup hem tıp fakültesi eğitim müfredatlarında hem de mezuniyet sonrası hizmet içi eğitim programlarında eğitim verilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Aynı şekilde acil hekimlerinin de yükümlülükleri ile alakalı eğitime ihtiyacı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Emergency medicine is an area of expertise that maintains emergency care for acute traumas as well as diagnoses the undiagnosed acute diseases. The main objective of emergency physicians is to resuscitate and stabilize the patients and, after that to provide general medical care. So, emergency physicians must be competent to provide health care for emergencies in all medical areas. Therefore, the duties and responsibilities of an emergency physician are in a wide range. Emergency physicians are not only emergency specialists or emergency residents. General practitioners provide healthcare care in all stages of emergency medical services, too. Elaboration liability is essential for all other liabilities for emergency physicians as well as other co-workers. Elaboration liability of an emergency physician deserves particular importance due to the inability of physician selection and severity of the patient's medical status in emergency conditions. Taking history, informed consent, physical examination, diagnosis, treatment, prescription, further evaluation, cessation of the treatment, records, secrecy, organization, identification, expertise, and compulsory occupational insurance are among responsibilities of emergency physicians like all the physicians. Nevertheless, they can differ by the mean os concrete event. Emergency physicians must follow the guidelines of other medical specialties and provide standard medical care. Furthermore, they must follow both the requirements of modern medicine and practice them whenever needed. I concluded that it is required that all the physicians must be given more education about their liabilities, and this education must be provided in both the school of medicine and postgraduate levels. Similarly, emergency physicians are needed education for their liabilities.