Türkiye'de yerel yönetim ombudsmanlığının gerekliliği üzerine bir araştırma
A research on the necessity of local government ombudsman in turkey
  1. Tez No: 586130
  2. Yazar: ÇAĞLA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KALAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Ombudsman, Denetim, Yerel Yönetim Ombudsmanı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Local Government, Ombudsman, Supervise, Local Government Ombudsman, Ombudsman (Public Auditing) Institution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yerel yönetimler, geçen zaman içerisinde dünyada ve Türkiye'de çok fazla önem verilen ve buna paralel olarak yetki ve sorumluluğu artan birimler olmuştur. Yerel yönetimlere tanınan yetki ve sorumlulukların en iyi şekilde yerine getirilmesini sağlamak için denetime ağırlık verilmesi büyük önem arz etmektedir. Yerel yönetimlerin denetimi her ülkede farklılık göstermektedir. Ombudsman denetimini uygulayan ülkeler genellikle hak ve özgürlüklerin korunmasını ve kötü yönetimin önlenmesini amaçlamaktadır. Ombudsman denetimini diğer denetim türlerinden ayıran özelliklerin başında kolay ulaşılabilir ve masrafsız olması, bağımsız ve tarafsız olarak görevini yerine getirmesi, vatandaşların idareye olan güvenini arttırması ve hizmetlerin verimli bir şekilde yerine getirilmesini sağlaması olarak sayılabilir. Ombudsman kurumu ilk olarak İsveç'te ortaya çıkmış ve zaman içerisinde ülkelerde farklı görevler ve isimlerle uygulamaya geçirilmiştir. Yerel yönetimlerin üstlendiği görev ve yetkilerin zaman içerisinde artmasıyla birlikte birçok ülke yerel yönetimlerin denetiminde ayrı bir kurum olarak yerel yönetim ombudsmanını uygulamayı tercih etmiştir. Yerel yönetim ombudsmanı vatandaşlar için daha kolay ulaşılabilir olması, kısa sürede sonuç vermesi, yargının yükünü hafifletmesi, vatandaşların şikayetlerini yargıya gitmeden çözüme ulaştırması, kötü yönetimden kaynaklanan mağduriyet durumunda vatandaşların haklarını koruması gibi olumlu özelliklerinden dolayı birçok ülkede uygulanmaktadır. Türkiye'de oluşturulacak bir yerel yönetim ombudsmanı, yerel sorunların çözümünde ve vatandaşların hakkını arama yolunu seçmesinde büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu çalışmada, Türkiye'de yerel yönetimlerin denetiminin daha iyi yapılması, etkili ve verimli bir denetim mekanizmasının oluşturulmasının sağlanması ve daha kaliteli bir hizmet sunulması adına bir yerel yönetim ombudsmanının oluşturulması için öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The units that too much importance given in the world and Turkey over time and that increase authority and responsibility in parallel to this importance have been local governments. It is of great importance to focus on audit to ensure that the authorities and responsibilities granted to local governments are best fulfilled. The supervision of local governments are different in each country. The countries implementing the Ombudsman control are generally aimed at the protection of rights and freedoms and the prevention of mismanagement. Among the distinguishing features from the other of Ombudsman control is regard as that it is easily accessible and cost-effective, allowing for independent and impartially tasks to be performed, increasing the trust of citizens to the administration and ensuring that services areperformed efficiently. The Ombudsman institution first emerged in Sweden. In addition, the ombudsman institution were implemented in countries with different tasks and names. The duties and authorities that undertaken of local goverments increased over time. Thus, many countries choseombudsman practice as a separate institution under the supervision of local governments. Local government ombudsman is implemented in many countries because of its positive features such as being more easily accessible for citizens, giving results in a short time, easing the burden of the judiciary, resolving the complaints of the citizens without going to the judiciary and protecting the rights of the citizens in case of victimization caused by bad management. A local goverment ombudsman to be established in Turkey will provide great convenience in solving local problems and in choosing the way to seek the rights of citizens. In this study, to supervise the more effective and efficient of local goverments in Turkey is based on the importance of the ombudsman institution. There are also recommendations for the establishment of a local goverment Ombudsman in order to provide a higher quality service.