Sivil toplum kuruluşlarında gerçekleştirilen kampanyaların halkla ilişkiler bağlamında analizi: HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu örneği
Analysis of campaigns in civil society organizations in the context of public relations: Sample of The HAYTAP Anımal Rights Federation
- Tez No: 586133
- Danışmanlar: PROF. DR. A. FİLİZ SUSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, Public Relations, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Halkla İlişkiler, Kampanyalar, Halkla İlişkiler Araç ve Yöntemleri, HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu, Non - Governmental Organizations, Public Relations, Campaigns, Public Relations Tools and Methods, HAYTAP Animal Rights Federation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde sivil toplum kuruluşları (STK), faaliyet alanlarına yönelik kamuoyu nezdinde farkındalık yaratarak istenilen düzeyde bilinç oluşturabilmeyi ve bunların sonucunda toplum üyelerinde belirli bir davranış değişikliği sağlamayı hedeflemektedirler. STK'lar, bu hedeflerine ulaşabilmek için kamuoyuna yönelik çeşitli kampanyalar yürütmektedirler. STK'lar, hedef kitlesini etkilemek amacıyla gerçekleştirdikleri kampanyaların uygulanmasında ise yazılı-basılı, görsel-işitsel, sözlü, çevrimiçi halkla ilişkiler araç ve yöntemlerinden yararlanmaktadırlar. STK'ların hedef kitlelerine seslerini duyurabilmek için uyguladıkları kampanyalarda yararlanılan halkla ilişkiler araç ve yöntemlerinin çeşitliliği, sistematik ve bütünsel kullanım biçimi yürütülen faaliyetlerin etkinliği açısından önem arz etmektedir. Çünkü STK'ların gerçekleştirdikleri kampanyaların toplumda ses getirebilmesi kamuoyuyla kuracakları ilişkinin düzeyi ve niteliği ile doğrudan ilgilidir. Bu bağlamda STK'larda halkla ilişkilerin yeri ve önemi oldukça fazladır. Bu tez çalışması; bir STK olarak faaliyet gösteren HAYTAP (Hayvan Hakları Aktif Güç Birliği Platformu) Hayvan Hakları Federasyonu'nun, hayvan haklarına yönelik mücadelesi kapsamında yürüttüğü kampanyaların mahiyetini ve boyutunu ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda HAYTAP'ın, kampanya materyallerinde kurumsal kimliğine dair yansıttıkları, ön plana çıkarılan sloganları/alt sloganları, görselleri, hedef kitle ve paydaşları, kampanyalarında yararlandığı halkla ilişkiler araç ve yöntemlerin çeşitliliği ile bunların kullanım biçimi inceleme kapsamına alınmıştır. Araştırmanın amacı çerçevesinde HAYTAP'ın yürütmüş olduğu kampanyalarla ilgili olarak, kuruluşun resmi web sitesinden elde edilen bilgiler, içerik analizi kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, non-governmental organization (NGO) aim to create a mass awareness at the desired level by raising public awareness about their fields of activity and as a result of this, to provide a certain behavior change among the members of the society. NGO carries out various public campaigns to achieve their goals. NGO use written-printed, audio-visual, spoken and online public relations tools and methods in their campaigns to influence their target audience. This diversity of public relations tools and methods used in the campaigns implemented by NGO in order to make their voices heard to the target audiences, and their systematic and holistic usage are important for the effectiveness of the activities carried out. Because of the fact that the campaigns carried out by the NGO can make a stand out in the society is directly related to the level and quality of the relationship they will establish with the mass. In this context, the place and importance of public relations in NGO is quite high. This thesis; HAYTAP (Animal Rights Active Power Alliance Platform) which operates as an NGO, was established to demonstrate the natüre and extent of the campaigns carried out by the Animal Rights Federation within the scope of its struggle against animal rights. Fort his purpose, the diversity of public relations tools and methods that HAYTAP reflects on its corporate identity, prominent slogans/sub-slogans, visuals, target audience and stakeholders, and the manner of use of these materials are included in the scope of the study. Fort he purpose of the research, information obtained from the official website of HAYTAP regarding the campaigns carried out by HAYTAP was evaluated using content analysis.