İslâm hukukunda simsarlık
Jobbing in Islamic laW
  1. Tez No: 586144
  2. Yazar: NUMAN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Simsarlık, Usulü Fıkıh, Temsil, Acente, İslâm Finansı, Islamic law, Brokerage, Canon law, Islamic Finance, Represen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İslâm Hukuku, kaynağını Kur'an ve sünnetten almakla birlikte, müctehid alimlerin çabalarıyla birlikte nesillere ulaşmıştır. Mal veya hizmet alıverişinde belli bir ücret karılığı aracı olan kimseye simsar denmektedir. Günümüzde, simsarlığın çok geniş bir işlem alanı vardır. İslami Finans sisteminin çok geniş bir alanında simsarlığa dayalı bir hizmet ağı kurulmuştur. İslâmi Katılım bankacılığı, emlakçılık, franchising ve daha bir sürü ekonomik olgu alıcı ve satıcı arasında köprü kurmaya dayalı birer ekonomik olgudur. İslâmi finans sistemi alanında daha yeni sayılabilecek adımlar atılmaya başlanmıştır. İslâm aleminin günümüzde yaşadığı sıkıntılar her alanda kendini hissettirdiği gibi bu alanda da yetersiz kaynak ve uzman eksikliği de bu alanda kendini göstermektedir. İslâm Alemi içinde yukarıda bahsi geçen simsarlık sistemlerinin uygulanmasında motor ülkeler olarak Malezya, Katar ve Suudi Arabistanı gösterebiliriz. Bu tezde simsarlık konusu İslâm Hukuku açısından ele alınmış, daha sonra dünyada var olan simsarlık sistemleri masaya yatırılmış ve İslâm Hukuku açısından simsarlığın ne olduğu sorusuna cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Islamic law, but derives from the Qur'an and Sunnah, those resources beyond the ages, scholars bring, and generation of outstanding efforts and efforts, nutrition is provided. Although early in the brokerage profession worse among Islamic jurists, it has found itself wide area of social life in later periods extending its place.Today, the brokerage has a very broad scope. Islamic Finance has established a service network of systems based on brokering a wide area. Participation Islamic banking, real estate, franchising and get a lot of it is based on an economic case to establish a bridge between buyers and sellers in economic cases. The Islamic financial system has begun to take steps that could be called new. the difficulties currently experienced in all areas of the Islamic world as it makes itself felt in this area shows itself in insufficient resources and lack of speciality. In the Islamic world, the implementation of the above mentioned brokerage systems, motors countries as Malaysia, Qatar and Saudi Arabia can show. A broad definition of brokering and the elements discussed in this thesis, then existing in the world brokering systems have been put on the table and answer the question of what the brokerage in terms of Islamic law was sought.