Sosyal bilgiler dersinde duygu ve düşüncelere saygı değerinin etkinlik temelli öğretiminin öğrencilerin saygı eğilimine etkisi
The effect of teaching respect to emotions and thoughts value in social studies course based on activities to the respect tendencies of students
  1. Tez No: 586143
  2. Yazar: YASEMİN ALTUNSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, duygu ve düşüncelere saygı, saygı eğilimi, etkinlik temelli öğretim, Values education, respect to emotions and thoughts, respect tendency, activity-based instruction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersi öğretim programında yer alan Duygu ve Düşüncelere Saygı değerinin etkinlik temelli öğretiminin öğrencilerin saygı eğilimlerine etkisini incelemek ve söz konusu değere ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada, nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Aziziye ilçesine bağlı iki farklı ilkokulda öğrenim gören 35 (DG=17, KG=18) dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Saygılı Olma Eğilimi Ölçeği”ve saygı değerine ilişkin öğrencilerin görüşlerini belirlemek amacıyla“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ölçekten elde edilen verilerin analizinde Shapiro-Wilk normallik testi, frekans, yüzde, Paired samples t testi, bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü kovaryans analizi gerçekleştirilmiştir. Tek yönlü ANCOVA testlerinin normallik, varyansların homojenliği varsayımları bulunmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda elde edilen nicel bulgulara göre deney ve kontrol gurubu öğrencilerinin ön test puanları arasında kontrol grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu ve son test puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Nitel veriler incelendiğinde; deney grubu öğrencilerinin görüşmede sorulan sorulara verdikleri yanıtların, nicel bulguları desteklediği bulunmuştur. Araştırmanın nitel bulgularına göre deney grubu öğrencilerine duygu ve düşüncelere saygı değerinin etkinlik temelli öğretiminin öğrencilerin saygı eğilimi düzeylerinde olumlu bir artış sağladığı tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmanın nicel boyutunda, Sosyal Bilgiler dersi öğretim programında yer alan“duygu ve düşüncelere saygı”değerinin etkinlik temelli öğretiminin öğrencilerin saygı eğilimini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda, söz konusu değerin etkinlik temelli öğretiminin, öğrencilere değer kazanma sürecinde saygı değerine dair farkındalık kazandırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the effect of activity-based instruction of“Respect to Emotions and Thoughts”value in social studies course to students' tendency of respect, and also examine the views of students about the respect to emotions and thoughts value. Method: In this study, one of the mixed research methods, grounded theory was used in which quantitative and qualitative methods are used together. The study group of this research consists 35 (Experimental Group=17, Control Group=18) students who are attending to 4th grade in two different primary school in Aziziye district of Erzurum.“Tendency of Being Respectful Scale”and semi-structured interview form to determine the views of students about the respect value are used as data collection tools. In the analysis of data obtained from scale, Shapiro-Wilk test was used to determine normality, frequency, percentage, Paired samples t-test, t test for independent samples and one-way covariance analysis were performed in the analysis of the data obtained from the scale. One-way ANCOVA assumes normality and homogeneity of variancesand. Descriptive analysis was used for the data obtained from semi-structured interview form. Findings: According to the analysis of the experimental data, it was found that there was a significant difference between pre-test scores of two groups in favor of control groups, but there was a significant difference between post-test scores of two groups in favor of experimental group. When the qualitative data was examined, it was found that responses of experimental group students to questions asked in interview supported the quantitative findings. According to the analysis of the experimental data, it was found that activity based instruction of respect to feelings and thoughts to experimental group students provided a positive increase in respect tendency levels of students. Results: As a result of the experimental study, teaching the“Respect to Emotions and Thoughts”value in Social Studies Course which bases on activities increases the tendency of students to be respectful. As a result of the quantitative study, it was concluded that activity-based teaching of the value in question gives students awareness of the value of respect in the process of gaining value.