Günübirlik gezi teknesi kazalarında insan faktörü üzerine bir araştırma
A study on human factor in daily boating accidents
  1. Tez No: 586165
  2. Yazar: HAYAL EKLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Kazalar, Ulaşım, Marine, Accidents, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Günübirlik Gezi Teknesi, İnsan Faktörü, Kazalar, Daily Boating, Human Factor in Daily Boating Accidents
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma günübirlik gezi teknesi kazalarında bir etken olarak insan faktörünü incelemektedir. Türkiye'de günübirlik gezi teknelerinin karıştığı kazalar ile ilgili istatistiksel verilerin tutulduğu bir platform bulunmamakta; basın-yayın organlarında geçen haberler veya yerel halk tarafından paylaşılanlar dışında detaylı bilgiye ulaşmak mümkün olmamaktadır. Türkiye'de günübirlik gezi tekneciliğiyle ilgili çok az akademik çalışma yapılmış olup bu çalışmada insan faktörü kavramının günübirlik gezi teknelerinde meydana gelen kazalar üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve konuyla ilgili literatürdeki eksikliğin giderilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmada, günübirlik gezi teknelerinde çalışmakta olan uzmanlar belirlenerek iki aşamalı görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada uzmanlara bir günübirlik tekne gezisinin aşamaları sorulmuştur ve operasyon süreçleri belirlenmiştir. İkinci aşamada farklı bir uzman grubuna belirlenmiş olan aşamaların değerlendirmesi yaptırılmıştır. Operasyon aşamaları belirlenirken her bölgenin dip yapısı, deniz canlı türleri, yakın plajlar gibi kendine has özellikleri de dikkate alınmıştır. Çalışmada, Bayes Teoremi ve Başarı Olasılık İndeks Yöntemi (SLIM) kullanılarak günübirlik gezi tekneciliği operasyon aşamalarında insan hatası oranları karşılaştırılmış ve kazaların önlenmesine katkı sağlayacak çözümler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the human factor in daily boating accidents. There is no detailed statistical data available concerning daily boating accidents in Turkey other that the published news or the information provided by the local business operators. In Turkey, very few academic studies are made on daily boating accidents, by examining the human factor in daily boating accidents it is aimed to determine the effect of human factor on daily daily boating accidents and to contibute to the elimination of the deficiency in the related literature. In this study, two-stage interviews were carried out by the experts who currently work in the field. With the first expert group, the stages of a daily boat trip operation steps were determined. In the second stage, the determined operation steps were evaluated by a different group of experts. Whilst determining the operation steps, the unique characteristics of each region such as; seabed structure, marine species and nearby beaches, were also considered. In this study, Bayes' Theorem Success Likelihood Index Methodology (SLIM) were used to compare human error rates of different steps of daily boating operations and solutions that would contribute to prevention of accidents were discussed.