Göç, iklim değişikliği ve afetler ekseninde sosyal yenilik: Türkiye örneği
Migration,climate change and social innovation in disasters axis: The Turkey simple
  1. Tez No: 586166
  2. Yazar: ŞEYMA GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD TİRYAKİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölge, Bölgesel Kalkınma, Bölgesel Kalkınma Ajansları, Yenilik, Kalkınma Planı, Region, Regional Development, Regional Development Agencies, Innovation, Development Plan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kalkınma iktisadı İkinci Dünya Savaşından sonra yükselişe geçmiş, kalkınma anlayışına mekân boyutu eklenerek de bölgesel kalkınma kavramı ortaya çıkmıştır. Bölgesel kalkınma, bölgeler arasında etkin kaynak dağılım ve sosyal adaleti amaçlamaktadır.1980'lerin ortasında yeni bölgeselcilik kavramının ortaya çıkışıyla birlikte geleneksel bölgesel kalkınma anlayışı terk edilmiştir. Yeni bölgeselcilik anlayışı ile yerel aktörlerin harekete geçirilmesi hız kazanmış, yerel kaynakların etkin kullanımı ve politikaların yürütülmesi için bölgesel kalkınma ajansları kurulmuştur. Devlet Planlama Teşkilatı tarafından bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesi amaçlanarak kalkınma planları uygulanmaya başlanmıştır. Kalkınma planların uygulanmasında bölgesel kalkınma ajansları büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada ülkemizin hali hazırda karşılaşmış olduğu ve gelecek dönem de etkisinin artması beklenen göç, afet ve iklim değişikliği dinamiklerinin sadece sosyal değil ekonomik açıdan bölgesel kalkınmaya etkisi tespit edilmiştir. Bölgesel kalkınma ajanslarının bölge planlarında göç, afet ve iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalarının yeterliliği değerlendirilmiştir. Ulusal kalkınmaya bölgesel kalkınmanın sağlanmasıyla ulaşılacağından, bölgesel kalkınmanın alternatif bir aracı olan sosyal yeniliğin benimsenmesi, kalkınma planlarında göç, afet ve iklim değişikliğiyle ilgili politikaların gerekliliği tespit edilmiş, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Development economics started to rise after the Second World War and the concept of regional development came out by adding a space dimension to the understanding of development. Regional development aims at effective resource allocation and social justice among regions. With the emergence of the new concept of regionalism in the mid-1980s, the traditional understanding of regional development was abandoned. With the new understanding of regionalism, the mobilization of local agents has accelerated and regional development agencies have been established for the effective use of local resources and implementation of policies. The State Planning Organization has started to implement development plans in order to eliminate interregional imbalances. Regional development agencies have great importance in the implementation of development plans. In this study, the impact of dynamics of migration, disaster and climate change that our country already has experienced and which are expected to increase in the coming period to regional development has been determined not only socially but also economically. In the regional plans of regional development agencies, the adequacy of the studies regarding migration, disaster and climate change has been evaluated. Since national development will be achieved through the provision of regional development, the adoption of social innovation which is an alternative tool of regional development, the necessity of policies related to migration, disaster and climate change in the development plans, and recommendations have been made.