Yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyeli ve potansiyelin değerlendirilmesine yönelik politikalar
Potency of renewable energy sources and policies to utilize the potency
- Tez No: 586190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA TURGUT IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji, fosil enerji kaynakları, yenilenebilir enerji, enerji politikaları, Energy, fossil energy sources, renewable energy, energy policies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnsan faaliyetlerinin her alanında olan enerji, ülkelerin de vazgeçilmez bir unsurudur. Dünya'da gelişen teknoloji, artan nüfus ile beraber enerji talebinde de sürekli artış görülmektedir. Enerji talebinin büyük bölümünü karşılayan fosil enerji kaynaklarının tükenme ihtimali, ülkelerin ithalat bağımlılığı, enerji arz güvenliği sorunu, çevreye verdiği zarar ve küresel ısınma problemleri kaygıya yol açarak yeni ve temiz olan yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini arttırmıştır. Yenilenebilir enerji, ülkelerin dışa bağımlılığını azaltan, yerli, çevreyle dost ve sürdürülebilir enerji kullanımı açısından büyük öneme sahiptir. Bulunduğu coğrafi konum sebebiyle yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan Türkiye, güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle ve hidrolik enerji kaynakları açısından AB ülkelerine göre daha önemli bir konumda olmasına rağmen AB'nde yenilenebilir enerji politikaları daha önceki dönemlerde uygulanmaya başlanarak kapsamı genişlemiştir. Türkiye'de enerji politikaları kalkınma planları içinde yer almaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları sekizinci plandan itibaren önem kazanmıştır. Kalkınma planları dışında ayrı bir enerji politikası bulunmamaktadır. Mevcut kaynak potansiyeline rağmen dışa bağımlılığı düşünüldüğünde Türkiye'nin ekonomik büyüme ile beraber artan enerji ihtiyacının karşılanması için radikal enerji politikalarına ihtiyacı vardır. Çanakkale, başta rüzgar olmak üzere güneş, jeotermal ve biyokütle enerji kaynaklarının hem potansiyeli hem de kullanımı açısından önemli bir yere sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynak yatırımı bakımından potansiyeli güçlü olan Çanakkale, potansiyelinden daha iyi faydalanıldığında Türkiye'nin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak düzeydedir.
Özet (Çeviri)
Energy that exists in all areas of human actions is indispensable for countries as well. Consistent increase of energy demand is seen with developing technology and increasing population in world. The possibility of consuming away of fossil energy sources which supply wide range of energy demand, exportation dependency of countries, security of energy supply problem, environmental harm and global warming problems cause anxciety and increase the significance of new and clean renewable energy soruces. Renewable energy, has a great importance in the aspect of reducing foreign dependency of countries, being local, environment friendly and using sustainable enery. Despite the fact that Turkey, rich of renewable energ sources due to its geographic coordination, is in more significant place rather than EU countries in means of solar, wind, geothermal, biomass and hydraulic energy sources, renewable energy policies were applied formerly and widely in EU. Renewable energy policies in Turkey having been applied after 2007 exist in development plans which are not turned into a unique policy. To supply Turkey's inreasing energy demand that scales up with its economic growth radical energy policies are needed considering that foreign dependency despite its present source potential. Çanakkale has a great place in means of both potential and usage of essentially wind, solar, geothermal and biomass energy sources. Çanakkale, has a strong potential of renewable energy source investment, is in a sufficent level of energy supply for Turkey if its potential is benefited better.