Avrupa Birliği sürdürülebilir kalkınma politikaları kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim ve Türkiye'nin durumunun değerlendirilmesi
Tendency to renewable energy resources within the context of the European Union sustainable development policies and evaluation of Turkey's status
  1. Tez No: 290994
  2. Yazar: GONCA ÖZTAŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELA ATIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Politikalar, Türkiye, Avrupa Birliği, Sustainable Development, Renewable Energy Sources, Policies, Türkiye, European Union
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Enerji kıtlığının eşiğinde olduğumuz bu teknoloji çağında enerji, tüm dünya için vazgeçilmez bir konuma gelmiştir. Çevreye geri kazanılamayacak zararlar vermekte olan fosil yakıtlar dediğimiz sınırlı rezervlere sahip enerji kaynakları tükenmenin eşiğindedir; diğer yandan çevre üzerinde önemli etkilere sahiptir.Avrupa Birliği'nin bu konudaki çabaları sürdürülebilir kalkınma kavramını benimsemek ve ilkeleri yerine getirmek adına harekete geçmesi ile başlamıştır. Avrupa Birliği yenilenebilir enerji kaynaklarının gezegenin kurtuluş bileti olduğunu her geçen gün vurgulamaktadır. Bu konuda tüm dünya uyanışa geçmiştir ve geçmek zorundadır. Türkiye'de aynı şekilde son yıllarda yenilenebilir enerjilere yönelik kanunlar çıkarmış ve hedefler belirlemiştir.Bu araştırmada Avrupa Birliği'nin ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli, kullanımı ve gelişmeler ile bu kaynaklara ilişkin politikaları incelenmiş; ayrıca Avrupa Birliği politikaları karşısında Türkiye'nin durumu değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, ülkemizin bu konuya daha fazla yatırım yapması ve toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiği gerçeği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
We are on the verge of energy scarcity in this age of technology that energy has become an indispensable for the whole world. The energy resources which we call fossil fuels with limited reserves are harming to the environment that can not be recovered way, are on the brink of exhaustion; on the other hand they has a significant impacts on the environment.The efforts of European Union on this issue have begun with the adoption of the concept and took action to fulfill the principles of Sustainable Development. European Union highlights every day that the renewable energy sources are the salvation tickets of the planet. The whole world has awakening about this issue and must have to. Likewise in Turkey laws have put and targets have set for renewable energies in recent years.In this research, the European Union?s and Turkey?s potentials and developments of the renewable energy sources, the use of these resources and related policies are analysed and also Turkey?s status in the face of European Union policies are evaluated. As a result of the evaluation, the facts that it is needed that our country should invest more to this issue and society?s awareness sould be raised are revealed.