1931-1965 yılları arasında lise inkılâp tarihi ders kitapları incelemesi
Review of highschool revolution history textbooks in between the years 1931-1965
- Tez No: 586282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, Türk, Tarih, Lise Ders Kitapları, Cumhuriyet Tarihi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma liselerde okutulan İnkılâp Tarihi-Cumhuriyet Tarihi ders kitaplarının içerisinde yer alan her türlü değişimin özellikle olayların anlatılış tarzındaki var olan farklılıkları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Atatürk döneminde basılan tarih kitapları ve sonrasında basılan İnönü dönemi Enver Ziya Karal, DP dönemi E. Behnan Şapolyo ve DP sonrası basılan Enver Ziya Karal'ın“Cumhuriyet Tarihi”eserleri ve benzer çalışmalar incelenmiştir. Genç Cumhuriyet kadrolarının gerçekleştirdiği inkılâpların ders kitaplarında yer almasına eleştirel bir bakış açısının varlığı, bu konuya eğilmeyi gerekli kılmıştır. Atatürk'ün öncülüğünde iyice yerleşen milli tarih yazıcılığı, imparatorluktan ulus devlete evrilen Türk devleti için en az, savaş alanında verilen mücadele kadar kritik bir yere sahiptir. Çünkü mücadele etmek zorunda kaldığımız emperyalist devletlerin Türk halkı üzerine saldırıları sadece fiziki değil ilmi olarak da mevcuttur. Türklerin tarih sahnesinde barbar ve Anadolu işgalcisi gibi gösterilmelerine bir reaksiyon olarak gözüken Türk Tarih Tezi'nin peşi sıra yazılan Cumhuriyet Tarihi kitaplarının bu reaksiyondan aldıkları bir pay var mıdır? Bu tarih kitaplarının yeni devletimizin kuruluşunun anlatımında üzerine düşen görevleri yapmadaki katkıları ne ölçüdedir? Bunlar önemli ve cevaplandırılması gereken sorulardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine all kinds of changes, especially the changes in narration styles of events, in revolution history-republic history coursebooks which are used in highschools. History books published in Ataturk period and republic History books of Enver Ziya Karal in Inonu Period, E. Behnan Şapolyo in DP period and Enver Ziya Karal after DP and similar works were examined. The critical approach to presence of reforms made by young republicans in the coursebooks made it necessary to touch on the subject. National historiography which was taking roots under the guidance of Ataturk is as important for Turkish state evolved from empire to nation-state as struggle in the battle field. This is because the attacks of imperialist states that we had to struggle against are not only physical but also scientific. Did republic history books, which were written right after Turkish history Thesis that seems like it came up as a reaction to presentation of Turks as barbaric and occupant on history stage, take any share from this reaction? To what extent did these history books do their part in the narration of establishment of our new state? These are important questions to be answered. Key word: Ataturk, Turk, History, High School Textbooks, History of Republic