Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin bireysel çalgı çalışma alışkanlıklarının farklı değişkenler açısından incelenmesi: Doğu Anadolu örneği
Analysis of music educationstudents induvial instrumentalpractise habits in terms of different variables: Case of Eastern Anatolia
- Tez No: 586283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FEYZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, çalgı eğitimi, bireysel çalgı, çalgı çalışma alışkanlıkları, Music education, Instrument education, Individual instrument, Instrumental practice habits
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı müzik öğretmeni adaylarının sahip olduğu çalgı çalışma alışkanlığını düzenleyen değişkenlerin, kendi aralarında ve çalışma alışkanlığı ile olan ilişki düzeyini ve öğretmen adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlığında en çok hangi değişkenlerin etkili olduğunu belirlemektir. Dolayısıyla bu çalışmadan elde edilen verilerle müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlıklarının olup olmadığı belirlenen değişkenlerle tahmin edilebilir hale gelmesidir. Yöntem: Bu araştırmada tarama modelleri türlerinden genel tarama modeli ve ilişkisel tarama modelinin birlikte kullanılması düşünülmüştür. Bireysel çalgı çalışma alışkanlığı ile bu alışkanlığı düzenleyen değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise ilişkisel tarama modelinin kullanılması planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki eğitim fakültesi müzik eğitimi anabilim dalında öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Bu evrenden belirlenen örneklem ise Doğu Anadolu bölgesindeki eğitim fakültesi müzik eğitimi anabilim dalında öğrenim gören öğretmen adaylarıdır. Bulgular: Yapılan kümeleme analizi sonucunda, çalışma alışkanlığı puanlarına göre yüksek puan alan 276 öğretmen adayı bir grup, düşük puan alan 162 öğretmen adayı ise bir grup oluşturmuştur. Bireysel çalgı çalışma alışkanlığı puanı yüksek olan öğretmen adaylarının bulunduğu grubun ortalama puanı 74,58 iken Bireysel çalgı çalışma alışkanlığı puanı düşük olan öğretmen adaylarının bulunduğu grubun ortalama puanı ise 52,93 olduğu belirlenmiştir. Lojistik regresyonun bağımsız değişkenlerini belirlemek için bağımsız örneklemlerde T-testi ve ANOVA analizi gerçekleştirilerek anlamlı ve anlamsız değişkenler tespit edilmiştir. Sonuç: Çalgısında ilerlemek için çalışan, çalgısına okuldan sonra çalışan, çalgısını kendi isteği ile tercih etmiş olan, 1. Sınıfta öğrenim gören ve günlük çalgı çalışma süresi 5 saatin üzerinde olan Öğretmen adaylarının bireysel çalgı çalışma alışkanlıklarının yüksek olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine the variables influencing the musical instrument practice habits of the prospective music teachers, inter-relationships between those variables and the relationship between them and practise habits, and to identify the variables that are most influential on individual instrumental practice habits of candidate teachers. Therefore, through the data obtained from this study, and the variables identified, it is expected to make it possible to predict whether the music teacher candidates have individual instrumental practice habits or not. Method: In this research, general screening model and relational screening model was used used together. In order to determine the relationship between individual instrumental practice habits and the variables that influence them, it was planned to use relational screening model. Candidate teachers studying in Music Education Departments in Turkey constituted the research population and the sample selected from this population consisted of candidate teachers studying music education within the music departments in Eastern Anatolia. Findings: As a result of the clustering analysis, 276 candidate teachers scored high according to the study habit scores, and 162 pre-service teachers scored low are placed into two different groups. While the average score of the group of candidate teachers with higher scores was 74.58, the average score of the group of pre-service teachers with lower scores was 52.93. In order to determine the independent variables of logistic regression, significant and insignificant variables were determined by performing independent samples T-test and ANOVA. Result: It can be said that candidate teachers' individual instrumental practice habits are higher for 1st graders who practice after school in order to develop their instrumental skills, who have chosen their instrument voluntarily,whose daily practicing time is over 5 hours.