Şizofren tanılı olgularda comt gen ekspresyon seviyelerinin real time – PCR yöntemi ile araştırılması
Investigation of comt gene expression levels in patients with schizophrenia BY real time – PCR
  1. Tez No: 586351
  2. Yazar: ŞEBNEM DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, COMT, RNA, Gen Ekspresyonu, Real Time-PCR, Schizophrenia, COMT, RNA, Gene Expression, Real Time-PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı şizofren bireylerin kan materyallerinden, COMT geni ekspresyon seviyelerinin Real Time-PCR tekniği ile araştırılması ve ilgili genin transkripsiyonel düzeydeki ifadelerinin incelenmesi ile verilerin elde edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Psikiyatri Kliniği' nde tedavi gören ve kronik şizofren tanısı konmuş 8 birey hasta grubunu oluşturmuştur. Ailesinde kronik şizofreni öyküsü bulunmayan, sağlıklı gönüllü 8 birey kontrol grubunu oluşturmuştur. Örneklem grubundaki her birey için RNA izolasyonundan sonra, COMT genindeki ekspresyon seviyeleri Real Time-PCR tekniği kullanılarak belirlenmiştir. 2-∆∆CT metodu kullanılarak, relatif gen ekspresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmamızın sonuçlarına göre 4, 6 ve 8 numaralı hastalarımızda COMT geni ekspresyon seviyelerinin anlamlı down regülasyonu olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızda şizofren tanılı olgularda COMT geni ekspresyon seviyelerini belirlemek için Real Time-PCR yöntemi kullanılmış ve COMT geni ekpresyon seviyesinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, şizofrenide COMT gen ekspresyonundaki aşağı regülasyonda önemli bir rol oynayabileceğini gösterebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study to investigate the expression levels of COMT gene from blood materials of schizophrenic individuals by Real Time-PCR technique and to obtain data by examining the transcriptional expression of the gene. Material and Methods: In our study, 8 patients who were diagnosed as chronic schizophrenia and treated at the Psychiatry Clinic of Hafsa Sultan Hospital, Manisa Celal Bayar University, consisted the patient group. 8 healthy volunteers who didn't have a family history of chronic schizophrenia consisted the control group. After RNA isolation for each individual in the sample group, expression levels in the COMT gene were determined using Real Time-PCR technique. Relative gene expression analysis was performed using 2-∆∆CT method. Results: According to the results of our study, it was determined that the expression levels of COMT gene in our 4, 6 and 8 patients had significant down regulation. Conclusions: In our study, Real Time-PCR method was used to determine COMT gene expression levels in schizophrenic patients and it was found that COMT gene expression level decreased. These results may indicate that it may play an important role in down-regulation of COMT gene expression in schizophrenia.