Giresun'da fındık folkloru
Nut folklore in Giresun
  1. Tez No: 586404
  2. Yazar: CANSU DAMCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Giresun, Fındık, Folklor, Halk Edebiyatı, Halk bilimi, Giresun, Nuts, Folklore, Folk Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma bir tarım ürünü olan fındığın, Giresun halkının kültürüne etkisini incelemeyi amaç edinmiştir. Geçim kaynağı olarak görülen ürün, bir süre sonra halkın folklorik özelliklerinde önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Bu bağlamda araştırmamız, Giresun'da fındıkla ilgili var olan kültürel malzemelerin bir araya getirilme gayesiyle yapılmıştır. Sözlü edebiyat ürünlerinde, mutfağında, müziğinde, oyunlarında yer alan fındığın Giresun ili ve Giresun halkı için öneminin tespitinde, literatür taraması ile alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Bunun yanında metinlerde yer alan fındıkla ilgili örneklere de yer verilmiştir Kaynak kişilerden toplanan malzemeler kayıt altına alınarak yazılı ortama aktarılmıştır. Giriş kısmında Giresun ile ilgili bilgilerin verilmeye çalışıldığı araştırmamızda, birinci bölümünde fındıkla ilgili açıklamalara yer verilmeye çalışılmıştır. Fındık folkloru bölümümüzde ve halk edebiyatı metinlerinde fındık adlı bölümümüz de ise derlenen ürünlere ve metinlerden yararlanılan malzemelere yer verilmeye çalışılmıştır. Alan araştırmaları ve metin incelemeleri neticesinde çok sayıda mani örnekleri tespit edilmiştir. Bununla beraber tespiti gerçekleşen dua ve beddua, türkü, bilmece, tekerleme, ninni, atasözü ve deyim örnekleri yer almaktadır. Ayrıca fındığın tesirinde kullanılan yöresel kelimeleri içeren bir sözlük ilave edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, fındığın Giresun halkının kültürel yaşantısında önemli bir yer tuttuğu gözlenmiştir. Bunun yanında ise popüler kültürün genç kuşağı etkisi altına aldığı ve bundan dolayı halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerinin gelecek kuşaklara aktarımı hususunda eski hassasiyetin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the nut's influence to the culture of Giresun. After a while, this product, known as living source, started to take an important part on traditional characteristics of local people. On this context, our research was conducted to band together existing cultural materials about the nut. We used the literature survey and area search methods to understrand the importance of the nut, taking place on the products of oral literature, kitchen, music and dances, for the province of Giresun and the people of Giresun. The examples were given about the nut on the texts with this research. The materials, taken from resource persons, were transferred to written media by recording. On the introduction part, some information was tried to give about Giresun and on the first section of it, some explanations were tried to involve about the nut. On the nut's culture section and the nut on the folk literature texts section, some compiled products and some text materials were quoted. Also, a dictionary was added including some local words which are used about nut's influence. On the conclusion of this research, the nut's importance on the cultural life of Giresun people was observed. With that, it was observed that popular culture influences the young generation, because of that, there's no effect on the transfer of folk literature and folk science products.