Turkısh hıgh school EFL learners' and teachers' perceptıons of lıstenıng comprehensıon problems and theır suggested solutıons
Türk lisesi ingilizce öğretmen ve öğrencilerinin dinleme anlama problemleri algıları ve çözüm önerileri
- Tez No: 586403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme-anlama problemleri, öğrencilerin algıları, öğrencilerin çözüm önerileri, öğretmenlerin algıları, öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları, Listening comprehension problems, students' perceptions, students' suggested solutions, teachers' perceptions, teachers' classroom practices
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmanın asıl amacı, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk lisesi öğrencilerinin dinleme-anlama problemleri hakkında öğretmen ve öğrenci algılarını ve onların bu problemler konusundaki çözüm önerilerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışma Türkiye'de üç farklı Anadolu Lisesi'ndeki 553 öğrenci ve 8 öğretmen ile yürütülmüştür. Tüm öğrenciler 9., 10., 11. ve 12. sınıflardan random yöntemiyle seçilmişlerdir. Veri toplama aracı olarak anket, açık uçlu sorular ve mülakat kullanılmıştır. Anket sonuçları öğrencilerin çoğunlukla konuşmacı ve dinleyici ile ilişkili dinleme problemleri yaşadığını ve 9. sınıf ve üst sınıf öğrencilerinin büyük bir kısmı arasında, oratalama puanları açısından 21 maddede anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Ayrıca, nitel bulgular, öğrencilerin ifade ettikleri faktörlerin ve bu problemler için sundukları çözüm önerilerin bir çoğunun öğrenim kademelerine bakılmaksızın ortak olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, öğretmenlerin 30 maddenin 26 sında, öğrencileriyle benzer algılara sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmen mülakatlarından elde edilen bulgular, öğretmenlerin dinlemenin öneminin farkında olduklarını fakat bir çoğunun dinlemeye çok az vakit ayırdıklalarını göstermiştir. Ayrıca, bugular, öğrencilerin halihazırdaki İngilice düzeyleri ile onlardan beklenen İngilizce düzeyleri arasında uyumsuzluk olduğunu göstermiştir ki bu durum öğrencilerin dinleme-anlama problemleri yaşamalarının temel sebebi olabilir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to investigate Turkish High School EFL learners' and teachers' perceptions of listening comprehension problems and their suggested solutions for dealing with these problems. With this aim, the study was carried out with 553 students and 8 English teachers from three different Anatolian high schools in Turkey. The students were chosen randomly from the 9th (freshman), 10th (sophomore), 11th (junior), and 12th grade (senior) classes. A questionnaire, open-ended questions, and structured interviews were used for data collection. The questionnaire results showed that students mostly have speaker and listener related problems, and 9th graders differ significantly from most of the upper graders in 21 items regarding their mean scores. In addition, qualitative data revealed that most of the factors and suggested solutions reported by the students are common regardless of their grades. Besides, teachers were found to have similar perceptions with their students in 26 out of 30 items. The findings from teachers' interviews yielded that all of the teachers are aware of the significance of listening but most allocate little time for it. In addition, the findings also yielded that there is a mismatch between the students' current and expected levels of English proficiency, which can be the main reason for their experiencing listening comprehension problems.