Şanlıurfa masalları
Tales of Şanlıurfa
  1. Tez No: 586442
  2. Yazar: MİNE AYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk halk bilimi, halk edebiyatı, Şanlıurfa, masal, gelenek, Turkish folklore, folk literature, Şanlıurfa, fairy tale, tradition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 388
Özet
Masal, halkın yarattığı, kahramanları insanlar veya tabiatüstü varlıklar olan edebi bir türdür. Bunun yanı sıra masal, bir milletin dili, inancı, düşüncesi, tarihi vb. pek çok unsuru içinde barındırır. Türk masal araştırmalarına katkı sağlamak amacıyla Şanlıurfa Masalları adlı çalışmada Şanlıurfa'nın on üç ilçesinden derlenen seksen altı masal metnine yer verilmiştir. Derlenen masal metinleri Şanlıurfa'nın ağız özellikleri göz önünde bulundurularak deşifre edilmiştir. Çalışmada masalların derlenmesi, deşifre edilmesi ve bilimsel yöntemlere göre incelenmesi şeklinde bir yol izlenmiştir. Masal ile ilgili kitaplardan, makalelerden, dergilerden, kataloglardan vs. hareketle çalışmanın taslağı çizilmiştir. Bu çalışmadaki metinler, bağlam merkezli kuram ve yaklaşımlardan hareketle ele alınmıştır. Stith Thomson'ın“Motif Index of Folk Literature (Halk Edebiyatı Motif İndeksi)”adlı motif katoloğundan masal metinlerinin motifleri bulunmuştur. Hans Jörg Uther tarafından hazırlanan“The Types of International Folktales (Uluslararası Masal Tipleri Kataloğu)”adlı katalogdan ise masalların tip numaraları tespit edilerek masallar bu tip numralarına göre gruplandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fairy tale is a literary genre created by people whose protagonists are humans and supernatural beings. In addition, fairy tales contains a nation's language, belief, thought, history etc. many elements. In order to contribute to the Turkish fairy tale researches,“Şanlıurfa Tales”contains eighty-seven tales texts collected from thirteen districts of Sanliurfa. The compilled fairy tale texts has been deciphered by taking into account the mouth features of Sanliurfa. In the study has been followed compiling of fairy tales, deciphering and examining according to scientific methods. With reference to books, articles, journals, catalogs, etc. related to fairy tales have been drafted this study. The texts in this study are handled from context-centered theories and approaches. The motifs of fairy tale texts have been found from Stith Thompson's“Motif Index of Folk Literature”which is known as the motif catalog. From the catalog known as ar The Types of International Folktales prepared by Hans Jörg Uther, type numbers of tales have been grouped detecting according to these type numbers.