Küresel dünya düzeninde D-8 örgütü'nün makroekonomik performansının incelenmesi
The research of the macroeconomic performance in the global world system of the D-8 organization
- Tez No: 586573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE ÖZNUR ÜMİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: D-8 örgütü, makroekonomik performans, siyasi ve ekonomik problemler, dış ticaret, D-8 organization, macroeconomic performance, political and economic problems, foreign trade
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
D-8 Örgütüne üye ülkelerin her biri jeopolitik öneme sahiptir. Türkiye açısından üye ülkeler ile sosyal ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi Afro-Avrasya bölgesine ekonomik olarak açılmak anlamına gelmektedir. Bu bağlamda bu tez çalışmasında, D-8 örgütünün kuruluşundan günümüze kadar olan süreçte, örgütün sosyo-ekonomik başarısı irdelenip, örgütün küreselleşen dünya üzerinde ekonomik bir güç teşkil edip edemeyeceği sorusunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ancak görülmüştür ki, D-8 örgütü, 20 yıllık sürecinde makroekonomik performansını arttırmasına rağmen, üye ülkelerde yaşanan siyasi istikrarsızlık, ekonomik problemler ve kısa dönemli bunalımlar gibi etkenlerden ötürü atıl konuma getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Each member of the D-8 organization has geopolitical significance. In terms of Turkey, the development of social and economic relations with member countries infers opening up economically to the Afro-Eurosian region. In this context, the aim of this thesis is to investigate the socio-economic success of the organization from the foundation of the D-8 organization to the present and to evaluate the question of whether the organization can constitute an economic power on the globalizing world. However, it has been observed that although the D-8 organization has increased its macroeconomic performance in its 20-year period, it has been put in an idle position due to factors such as political instability, economic problems and short-term crises in the member countries.