Whey protein izolatinin siçanlarda kognitif fonksiyonlar ve oksidatif stres üzerine etkisi
The Effect of Whey Protein Isolate on Cognitive Functions and Oksidative Stress in Rats
  1. Tez No: 586603
  2. Yazar: KADİR CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ÖZTAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Whey Proteini İzolatı, Bilişsel fonksiyonlar, Bellek, Işın Kollu Labirent, Oksidatif Stres, Whey Protein Isolate, Cognitive functions, Memory, Ray Arm Labyrinth, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Whey proteini izolatı, sporcularda performans artışı sağlamak amacıyla egzersiz öncesi ve sonrasında protein suplementi olarak kullanılmaktadır. Biyolojik değerinin yüksekliği ve özellikle triptofan, tirozin gibi amino asitler yönüyle zengin içeriği nedeniyle son yıllarda kognitif çalışmalarda kullanımı giderek artmaktadır. Çalışmada Wistar albino cinsi 4-6 haftalık / 180-200 g erişkin erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları, Afyons Kocatepes sÜniversitesis sVeterinerlik FakültesissDeneys sHayvanlarıs sUygulamas ve sAraştırmas sMerkezindens elde edildi. Sıçanlar kontrol (n=10), sham (n=10) ve whey grubu (n=10) olmaks üzeres 3 grubas ayrıldı. Gruplar standart yem ve su koşullarında 30 gün süre ile beslendi. Whey grubuna, her gün 1 g whey proteini (6g/kg) ile hazırlanmış 2 cc' lik protein çözeltisi, sham grubuna ise 2 cc musluk suyu gavaj yoluyla verildi. Kontrol grubuna herhangi bir işlem uygulanmadı. Kısa ve uzun dönem bellek performanslarının değerlendirilmesinde ışın kollu labirent testi uygulandı. Testlerin tamamlanmasının ardından sakrifiye edilen hayvanların kan örnekleri alındı. Spektrofotometrik ölçümlerle TAS, TOS ve OSİ değerleri hesaplandı. Bellek testlerinde, sıçanların LGS, CGS, KDBH, UDBH performansları açısından gruplar arasında istatistiksel olaraks anlamlıs bir farklılıks tespits edilemedi (p>0,05). Biyokimyasal analiz sonuçlarına göre ise TOS ortalamaları whey grubunda diğer gruplardan anlamlı olarak düşük bulundu (p0,05). Çalışmamızda whey proteini izolatının kognitif fonksiyonları ve oksidatif stresi etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Daha iyi sonuçlara ulaşılabilmesi için whey proteininin uygulanma süresinin uzatılarak insanlarda ve hayvanlarda farklı testlerin gerçekleştirildiği daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Whey protein isolate is used as a protein suplement before and after exercise to increase performance in athletes. Due to its high biological value and especially its rich content of amino acids such as tryptophan and tyrosine, its use in cognitive studies has been increasing in recent years. Wistar albino 4-6 week old / 180-200 g adult male rats were used in the study. Experimental animals were obtained from Experimental Animals Application and Research Center of Faculty of Veterinary Medicine of Afyon Kocatepe University. Rats were divided into 3 groups as control (n = 10), sham (n = 10) and whey group (n = 10). The groups were fed for 30 days under standard feed and water conditions. To the whey group, 2 cc protein solution prepared with 1 g whey protein (6g / kg) and 2 cc tap water were given to the sham group by gavage. No procedure was applied to the control group. Ray arm maze test was used to evaluate short and long term memory performances. Following the completion of the tests, blood samples were taken from the sacrificed animals. TAS, TOS and OSI values were calculated by spectrophotometric measurements. In memory tests, no statistically significant difference was found between the groups in terms of LGS, CGS, KDBH, UDBH performances of rats (p> 0.05). According to the results of biochemical analysis, the mean TOS was significantly lower in the whey group than the other groups (p 0.05). In our study, it was concluded that whey protein isolate did not affect cognitive functions and oxidative stress. In order to achieve better results, further studies are needed in which different tests are performed in humans and animals by prolonging the administration of whey protein.