Üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı, Eysenck'in kişilik envanteri ve özgüven arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction, Eysenck's personality inventory and self-confidence in university students
- Tez No: 586602
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, kişilik özellikleri, özgüven, Social media addiction, personality traits, self-confidence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırmada üniversite öğrencilerinde kişilik özellikleri ve özgüvenin sosyal medya bağımlılığı üzerindeki etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Üsküdar Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitelerinde eğitim gören 226 öğrenciye Sosyodemografik Bilgi Formu ile birlikte Gözden Geçirilmiş Eysenck Kişilik Anketi-Kısaltılmış Formu, Özgüven Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verileri SPSS 23.00 ile değerlendirilmiş olup; verilerin analizinde betimleyici istatistiklerle birlikte korelasyon, regresyon, t-test ve ANOVA kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kişilik özellikleri ve özgüvenin sosyal medya bağımlılığı üzerinde anlamlı etkisi vardır. Buna göre nörotizm, kontrol güçlüğü ve yoksunluğu artırmaktadır. Yalan söyleme ve nörotizm kişilik özellikleri kadınlarda daha yüksektir. Psikotizm 20 yaş ve altı öğrencilerde daha yüksektir. Psikotizm ve iç özgüven birinci sınıf öğrencilerinde daha yüksektir. Orta düzeyde gelire sahip olan öğrencilerde yalan söyleme daha yüksek iken, psikotizm daha düşüktür. Annesi ve babası üniversite mezunu olan öğrencilerde psikotizm daha yüksek iken, nörotizm düşüktür. Aile ile birlikte yaşayan üniversite öğrencilerinde nörotizm, diğerleri ile birlikte yaşayan öğrencilerden daha düşüktür. Tanısı koyulmuş herhangi bir psikiyatrik rahatsızlığı bulunan öğrencilerin nörotizm düzeyleri diğer öğrencilerden daha yüksektir. Sosyal medyada günlük harcanan ortalama zamanın artması ile birlikte işlevsellikte bozulma, kontrol güçlüğü ve yoksunluk ile birlikte sosyal izolasyon da artmaktadır. Sosyal medya profilini kontrol etme sıklığının artması ile birlikte işlevsellikte bozulma, kontrol güçlüğü ve yoksunluk ile birlikte sosyal izolasyon da artmaktadır. Kendisini sosyal medya bağımlısı olarak gören öğrencilerde işlevsellikte bozulma, kontrol güçlüğü ve yoksunluk, sosyal izolasyon iel birlikte nörotizm daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to reveal the effect of personality traits and self-esteem on social media addiction in university students. For this purpose, 226 students studying at Üsküdar University, İstanbul Ticaret Üniversity and İstanbul Üniversity were administered the Revised Eysenck Personality Questionnaire-Abbreviated Form, Self-Confidence Scale and Social Media Addiction Scale together with Sociodemographic Information Form. Research data were evaluated with SPSS 23.00; Correlation, regression, t-test and ANOVA were used together with descriptive statistics. The findings were evaluated in 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, personality traits and self-confidence have a significant effect on social media addiction. Accordingly, neuroticism increases control difficulties and deprivation. Lying and neuroticism are higher in women. Psychoticism was higher in students aged 20 and under. Psychotism and self-esteem were higher in the first year students. While students with moderate incomes are more likely to lie, psychoticism has lower personality traits. While psychoticism is higher in students whose parents are university graduates, neuroticism is lower. Neurotism is lower in university students living with the family than in students living with others. The neuroticism levels of the students with any diagnosed psychiatric disorder are higher than the other students. With the increase in the average time spent on social media, social isolation increases with deterioration in functionality, difficulty in control and deprivation. As the frequency of controlling the social media profile increases, social isolation increases with deterioration in functionality, difficulty in control and deprivation. Students who see themselves as social media addicts are more likely to have impaired functionality, difficulty in control and deprivation, and social isolation and neurotism.