Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kişilik özellikleri ile çok kültürlü eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Personality characteristics of social studies teachers and multicultural investigation of the relationship between attitudes towards education
  1. Tez No: 586610
  2. Yazar: SAMET KABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kültürlülük, Kişilik, Kişilik Özellikleri, Multiculturalism, Personality, Personality Traits
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bursa ilinin dört ilçesinde görev yapan Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin çok kültürlü eğitim tutumları ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki 228 öğretmen örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kişilerin demografik özelliklerinin incelendiği kişisel bilgi formu ile çok kültürlü eğitim düzeylerini ölçen“Öğretmenlerin Çok Kültürlü Tutum Ölçeği”ile“Beş Faktörlü Kişilik Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerin Çok Kültürlü Tutum Ölçeği, Toprak (2008) tarafından gerçekleştirilen“Öğretmenlerin Çokkültürlü Tutum Ölçeğinin Geçerlilik Güvenilirlik Çalışması”konulu çalışmada literatüre kazandırdığı, 20 maddeden oluşan 5'li likert tipindeki ölçek kullanılmıştır. Beş Faktörlü Kişilik Ölçeği ise Horzum vd. (2017) tarafından Türk kültürüne uyarlanmış, 10 madde ve 5 alt boyuttan oluşan ölçektir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin çok kültürlü eğitim tutumları ile kişilik özelliklerinin kişisel bilgilerine göre farklılaştığı, çok kültürlü eğitim tutumları ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiş ve çok kültürlü eğitim tutumlarının kişilik özellikleri ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between multicultural education attitudes and personality traits of Social Studies Teachers working in four districts of Bursa province were carried out in 228 sample of teachers. In the research, bilgi Multicultural Attitude Scale of Teachers“and”Five Factor Personality Scale en which used to measure the demographic characteristics of the individuals and their multicultural education levels were used with the personal information form. The 5-point Likert-type scale consisting of 20 items was used in the study. Five-Factor Personality Scale was developed by Horzum et al. (2017) adapted to Turkish culture, consisting of 10 items and 5 sub-dimensions. As a result of the study, it was found out that the multicultural attitudes of teachers and personality traits differed according to their personal knowledge, the relationship between multicultural attitudes and personality traits was examined and it was found that multicultural education attitudes were related to personality traits.