1926 Bakü Türkoloji Kongresi'nin Türk dil birliği açısından önemi
Importance of 1926 Baku Turcology Congress for Turkish language union
  1. Tez No: 586635
  2. Yazar: SABIR NURMAMMADLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER KAPAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkistan, Türk dili, 1926 Kongresi, Türkologlar, Turkestan, Turkish Languages, 1926 Congress, Turkologists
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türk topraklarının Ruslar tarafından işgalinden sonra Türk halklarının sosyal ve kültürel hayatında yeni gelişmeler yaşandı. Rus kültürünün tesiriyle birlikte insanlar Avrupa tarzı eğitimle tanışmış olur. Yeni kültürün etkisiyle eğitim gören Türk gençleri ilerleyen zamanlarda Türk dünyasının siyasi, sosyal ve kültürel hayatına yön veren isimler olmuştur. Bu aydın insanlar toplumun karşılaştıkları tüm sorunların sebebini eğitimsizlikte görmüştür. Eğitim seviyesini yükseltilmesi için ilk önce Türk dilini ıslah ederek insanlara öğretmek gerekmekteydi. Türk dilini geliştirmek ve ıslah etmek isteyen aydınlar 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında tüm Türkologların katıldığı bir toplantı düzenlemek isteseler de, bu toplantı 1926 yılında gerçekleştirilebilmiştir. 1926 Bakü Türkoloji Kongresi siyasi ve sosyal olaylar açısından karışık bir dönemde gerçekleştirilmiştir. Türk aydınları, Rus ve Sovyet işgallerinden sonra dağılmış Türk halklarını yeniden bir araya getirmek için ortak edebi dilin oluşturulması gerektiğini bildirmişler. Türk dilinin sorunlarını tartışmak, bu sorunları ortadan kaldırarak ortak bir edebi dil oluşturmak için dünyanın her tarafından Türkologların katılacağı toplantının düzenlenmesi fikri yüzyılın başlarından itibaren konuşulsa da, bu fikir 1926 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda Türk dilinin güncel sorunları ele alınmış ve onun gelişmesi için gerekli tedbirlerin görülmesi kararlaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the invasion of the Turkic lands by the Russians, new developments took place in the social and cultural life of the Turkic people. With the influence of Russian culture, people became acquainted with European-style education. Under the influence of the new culture, Turkic youth have shaped the political, social and cultural life of the Turkic world. These intellectuals have seen the cause of all the problems that society faces in lack of education. In order to raise the level of education, first of all, it was necessary to teach people by improving the Turkic language. Although the intellectuals who wanted to improve and improve the Turkic language wanted to organize a meeting with the participation of all Turkologists in the late 19th and early 20th centuries, this meeting was held in 1926. 1926 Baku Turkology Congress was held in mixed period of political and social. Although the idea of organizing a meeting in which the Turkologists would attend in honor of the world's folk song before the opening of a common literary language in the field of the common literary Turkish language in the explanation of the common literary Turkish language to bring together the dispersed Turkish peoples after the wishes of the Russian and Soviet intellectuals, this idea was discussed after the beginning of the century. It was 1926. In this meeting, it was decided to discuss the update of the Turkish language and to observe the necessary measures for its development.