English for specific purposes (ESP) program evaluation of an engineering faculty at a private university in Turkey
Türkiye'de özel bir üniversitede mühendislik fakültesindeki özel amaçlı İngilizce programının değerlendirmesi
  1. Tez No: 586649
  2. Yazar: ÖZGÜR BERİVAN SANDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel amaçlı İngilizce (ÖAİ), İngiliz dili eğitimi, ihtiyaç analizi, English for specific purposes, ESP, ELT, Needs analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı Toros Üniversitesi mühendislik fakültesindeki Özel Amaçlı İngilizce (ÖAİ) programının değerlendirilmesidir. Araştırma, Hutchinson ve Waters'ın (1987) Özel Amaçlı İngilizce çerçevesine dayandırılmıştır ve veri toplamak için çeşitli kaynaklar kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcıları 66 mühendislik fakültesi öğrencisi ve altı ÖAİ öğretim görevlisidir. Çalışmanın sonuçları ÖAİ programının temel amacının mesleki terminoloji geliştirmek, ve mesleki terminolojiyi akademik konuşma, dinleme, yazma ve okuma becerileriyle birleştirip kullandırmak olduğunu ortaya koymuştur. Mühendislik fakültesi öğrencilerinin dil ihtiyaçları mesleki, sosyal ve eğitimsel olarak gruplandırılmıştır. Mühendislik fakültesi öğrencilerinin temel dil ihtiyacı terminoloji geliştirmek olarak bulunmuştur. Öğrencilerin büyük kısmı gramerde yeterli olduklarını ancak mesleki terminoloji kısmında kendilerini geliştirmeleri gerektiğini ifade etmişlerdir. Bir diğer bulgu, farklı mühendislik branşlarında farklı derskitabı kullanma talebidir. Bu tez Toros Üniversitesi'nde kullanılmakta olan ÖAİ branşları bilgilerine katkıda bulunmaktadır. ÖAİ konusunda çalışmaya hazırlanan öğretim görevlileri ve bu alanda araştırma yapmak isteyen araştırmacılara da katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the English for Specific Purposes (ESP) program at the engineering faculty at Toros University in Turkey. The research was based on Hutchinson and Waters' (1987) framework for ESP, and multiple sources of data collection were used. The participants of this study were 66 engineering faculty students and six ESP instructors. The study demonstrated that the main objective of the ESP program is to develop personal strategies for reviewing new related vocabulary, to use vocabulary in a variety of academic speaking, listening, writing and reading activities. The students' needs were grouped in three categories which are occupational, social and educational. The main need of the engineering students is expansion of vocabulary because they are unfamiliar with the terminology of their future professions. The majority of the students believed they were competent in grammar but needed to develop their vocabulary. Most of the students wanted to use a textbook prepared specifically for their major study area. This thesis contributes to the knowledge of the ESP branches employed at the engineering faculty of Toros University. It also contributes to language instructors who are preparing to practice teaching in this area and to researchers who are willing to conduct research about this field.