Vakf-ı lâzım ve vakf-ı kabîhleri bilmenin kuran tefsirine etkisi- İmam Secâvendî'nin el-Vakf ve'l-İbtidâ' adlı kitabı örneği-
The effect of knowing waqf lazim and waqf kabih on the interpretation of the Quran - An example of Imam Secavendî's book of al-Vakf ve'l-Ibtidâ -
- Tez No: 586661
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HACIMÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İmam Secâvendî, kıraat, vakf-ı lâzım ve vakf-ı kabîh, Imam Secâvendî, Recitatoin, Vakf-ı Lâzım and Vakf-ı Kabîh
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırma Secâvendî'nin kitabındaki vakf-ı lâzım ve vakf-ı kabîhları detaylı olarak ele alan ve inceleyen bir araştırmadır. Başta Secâvendî'nin el-Vakf ve'l-İbtidâ' adlı kitabı olmak üzere bu alanda telif edilmiş başka kitaplara ve lügat kitaplarına, ayrıca yine vakf ve ibtidâ' âlimlerinin belirlemiş oldukları kural ve kaidelere dayanarak hazırlanmıştır. Amaç vakf-ı lâzım ve vakf-ı kabîhleri tefsir, nahiv ve bu alanla ilgili diğer kaynaklara dayanarak Kur'ânı Kerîm'e tatbik etmek, başka bir deyişle Kur'ânı Kerîm'de bir kelimede vakf yapıldığında (kelimede durulduğunda) ve vasl yapıldığında (durulmayıp kelime geçildiğinde) ortaya çıkan olumlu ve olumsuz manaları göstermeye çalışmaktır. Araştırmacının amaçlarından biri de Secâvendî'nin kendi kitabındaki durulması caiz olmayan yerleri gösterip bunlardan ne kastettiğini açıklamak ve aynı şekilde vakf- ı lâzım ve kabîhların hükümleri hakkında bilgi sunmaktır. Tez bir giriş, üç bölüm, bir sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research, is a study that examines the waqf lazim and waqf kabihs in the book of Secâvendî in detail . It was prepared on the basis of Secâvendî's al-Vakf ve -l-İbtidâ and other books and vocabularies in this field, as well as the rules and rules determined by the scholars of the waqf and ibtidâ . Objective of the waqf and the waqf of tafsir, nahiv and other sources related to this field for applying the holy book Al quran kerim. in other words, when a waqf is made in a word in the Holy Quran when vasl is made (not paused, the word is passed) is to try to show the positive and negative meanings. One of the aims of the researcher is to show Secâvendî's own places which are not permissible and to explain what he means by them, and also to provide information about the provisions of waqf and graves. The thesis consists of an introduction, three chapters, a conclusion and a bibliography.