Sorumluluk değerinin yaratıcı yazma teknikleri ile oluşturulan etkinliklerle kazandırılmasının öğrencilerin sorumluluk düzeyine etkisi
The effect of gaining responsibility value through activities created with creative writing techniques on students' level of responsibility
- Tez No: 586698
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BAŞCI NAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, değer, değerler eğitimi, yaratıcı yazma tekniği, Responsibility, value, values education, creative writing technique
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sorumluluk değerinin yaratıcı yazma teknikleri ile oluşturulan etkinliklerle kazandırılmasının öğrencilerin sorumluluk düzeyine etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma yaklaşımlarından "ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen'' kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu Erzurum ili Yakutiye ilçesine bağlı bir ilkokulda öğrenim gören 50 (DG=27, KG=23) dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ''Sorumluluk Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ölçekten elde edilen verilerin analizinde, Shapiro-Wilk normallik testi, deney ve kontrol grubunun sorumluluk ölçeği ön test ve son test puanları arasındaki farka ilişkin bağımsız gruplar t- testi uygulanmış, ayrıca ön test ve son test puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için Paired Sample t testi analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, son test puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda, sorumluluk değerinin yaratıcı yazma teknikleri ile kazandırılmasının öğrencilerin sorumluluk düzeylerini artırdığı ve yaratıcı yazı tekniklerinin sorumluluk değerini kazandırmada oldukça etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the effect of gaining responsibility value through activities created by creative writing techniques on students' level of responsibility. Method: In the study, quasi-experimental design with pre-test and post-test control group, one of the quantitative research approaches, was used. The study group consisted of 50 (DG = 27, KG = 23) fourth grade students studying in a primary school in Yakutiye district of Erzurum province. Responsibility Instrument was used as a data collection tool. In the analysis of the data obtained from the scale, Shapiro-Wilk normality test, independent samples t-test regarding the difference between the responsibility scale pre-test and post-test scores of the control and the experimental groups were used, and Paired Sample t test was used to determine whether there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test mean scores. Findings: According to the findings of the study, it was found that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control group students, but there was a significant difference between the post-test scores in favor of the experimental group. Result: As a result of the study, it was concluded that the acquisition of responsibility value with creative writing techniques increases the level of responsibility of the students and it is concluded that creative writing techniques are effective in acquiring responsibility value.