Nohut (Cicer arietinum l.) tarımında gül posası, ahır gübresi ve aşılamanın verim ve bazı verim öğelerine etkileri
Effects of rose residue, manure and inoculation on yield and some yield components in chickpea (Cicer arietinum l.) cultivation
  1. Tez No: 586704
  2. Yazar: BÜNYAMİN ALDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, organik gübre, verim, kalite, Chickpea, organic fertilizer, yield, quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışma, nohut çeşitlerine organik (gül posası, ahır gübresi ve bakteri aşılama) ve kimyasal gübre uygulamalarının verim ve verim öğeleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2011 yılında Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesinde yürütülmüştür. Araştırmada nohut çeşitleri olarak Aydın 92, Azkan ve Gökçe kullanılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme düzenine göre 3 tekerrülü olarak kurulmuştur. Araştırmada bitki uzunluğu, ilk meyve yüksekliği, bitkide dal, meyve ve tane sayısı, bitki tane ağırlığı, biomas verimi, birim alan tohum verimi, hasat indeksi, 100 tane ağırlığı ve protein oranı özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda bitki boyu 38.87-44.23 cm, ilk meyvenin yüksekliği 17.37-21.43 cm, bitki sap sayısı 2.70-3.53 adet, bitki meyve sayısı 30.37-50.37 adet, bitki tohum sayısı 29.43-48.47 adet, bitki tane verimi 10.50-17.37 g, bitki ağırlığı 20.87-42.50 g, yüz tane ağırlığı 34.67-40.43 g, birim alan tohum verimi 128.10-188.57 kg/da, hasat indeksi %33.10-53.08 ve protein oranı %22.67-25.67 arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak organik (gül posası, ahır gübresi ve bakteri aşılama) ve kimyasal gübre uygulamalarının nohut çeşitleri üzerindeki etkisi verim özellikleri yönünden önemli olmuştur. Çeşitler içerisinde Gökçe çeşidi ve uygulamalar içerisinde ahır gübresi, kimyasal gübreleme ve gül posası ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine the effects of organic (rose pulp, barn fertilizer and bacterial inoculation) and chemical fertilizer applications on yield and yield components of chickpea varieties in Dinar district of Afyonkarahisar province in 2011. In experiment, Aydın 92, Azkan and Gökçe were used as chickpea varieties. The experimental design was split plot with three replications. In this research, plant height, first poding height, number of branches, pods and grains per plant, seed yield in plant, biological yield, grain yield per unit area, harvest index, 100 seed weight and protein ratio were investigated. It is showed to varied plant height between 38.87-44.23 cm, first poding height between 17.37-21.43 cm, number of branches between 2.70-3.53, pods between 30.37-50.37 and grains 2 between 9.43-48.47 per plant, seed yield in plant between 10.50-17.37, biological yield between 20.87-42.50 g, 100 seed weight between 34.67-40.43 g, grain yield per unit area between 128.10-188.57 kg/da, harvest index between 33.10-53.08% and protein ratio between 22.67-25.67% in result of study. As a result, the effect of organic (rose pulp, barn fertilizer and bacterial inoculation) and chemical fertilizer applications on chickpea varieties has been important in terms of yield characteristics. It is stand out Gökçe in other varieties and barn manure, chemical fertilization and rose pulp include applications