Kadın konukevinde kalma sürecinin çocukların kaygı düzeyine etkisi
The effect of the process of staying in A women's shelter on children's anxiety level
- Tez No: 586725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, çocuğa şiddet, kadın konukevi, sosyal hizmet, Domestic violence, child violence, women's shelter, social work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; kadın konukevinde kalma sürecinin çocukların kaygı düzeyine etkisini değerlendirebilmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma üç gruptan oluşmaktadır. İlk grubu kadın konukevinde annesiyle birlikte kalan çocuklar, ikinci grubu aile içinde şiddete maruz kalan çocuklar, üçüncü grubu aile içi şiddete maruz kalmayan çocuklar oluşturmuştur. Kuruluşta kalmayan kadın ve çocuklar örneklemini kartopu modeliyle ulaşılmış, toplam 75 kadın ve 75 çocuk bulunmaktadır. Her grup için sosyo-demografik bilgi formları ve çocuklara“Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler SPSS 20.00 programıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Ölçeklerden alınan puanlar doğrultusunda; kadın konukevinde kalan çocukların durumluk kaygı puanlarının ortalama 44.91, sürekli kaygı puanları 32.52 olduğu hesaplanmıştır. Evde şiddet yaşantısı devam eden çocukların durumluk kaygı puanları ortalama 48.17, sürekli kaygı puanları 45.86 olarak bulunmuştur. Herhangi bir şiddet mağduru olmayan çocukların ise durumluk kaygı puanları ortalama 50.33, sürekli kaygı puanları 44.24 olarak bulunmuştur. Sonuç: Yapılan araştırma neticesinde kadın konukevinde kalma durumunun çocukların durumluk ve sürekli kaygı puanlarını etkilemediği, fakat şiddete tanıklık etme ve şiddete maruz kalma durumlarının puanları etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study; to evaluate the effect of the process of staying in a women's shelter on the anxiety level of children. Materials and Methods: The research was carried out by quantitative research method. The research consists of three groups. The first group consisted of children staying with their mother in the women's guesthouse, the second group consisted of children who were subjected to domestic violence and the third group consisted of children who were not exposed to domestic violence. The sample of women and children who did not stay in the organization was reached by snowball model and there were 75 women and 75 children in total. Socio-demographic information forms and "State and Trait Anxiety Scale a were used for each group. The data were analyzed with SPSS 20.00 program. Findings: According to the scores obtained from the scales; The state anxiety scores of the children staying in the women's guesthouse were 44.91 and the trait anxiety scores were 32.52. The state anxiety scores of the children who have experienced violence at home were 48.17 and the trait anxiety scores were 45.86. The mean anxiety scores of the children who were not victims of violence were 50.33 and the trait anxiety scores were 44.24. Result: As a result of the research, it was found that staying in a women's guesthouse did not affect the state and trait anxiety scores of children, but witnessing and being exposed to violence affected the scores.