Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocukların ebeveynlerinde sosyal destek ve çocuğun eğitsel destek gereksinimi ile ebeveyn depresyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between parental depression in parents of children with autism spectrum disorder, social support and the child's need for educational support
- Tez No: 586750
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Depresyon, Sosyal Destek, Ebeveyn, Eğitsel Destek, Autism Spectrum Disorder, Depression, Social Support, Parent, Educational Need
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada; otizm spektrum bozukluğu tanılı 3-15 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin çok boyutlu algılanan sosyal destek ve OSB tanılı bireyin eğitsel destek düzeyinin ebeveyn depresyonuna etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmaya 105 OSB tanılı birey ebeveyni katılmıştır. Araştırmada depresyonu ölçmek amacıyla“Beck Depresyon Envanteri”, sosyal desteği ölçmek amacıyla“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”, eğitsel destek gereksinimi düzeyini ölçmek amacıyla ise“Uyarlanmış Otizm Kontrol Listesi”kullanılmıştır. Sosyal destek ve eğitsel destek gereksinimi düzeyinin depresyona etkisi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu bulguların önemi geçmiş araştırmaların ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak araştırmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between parental depression among parents of children with Autism Spectrum Disorder (ASD), their. multi-dimensional perceived social support and child's educational need. 105 parents of children with Autism Spectrum Disorder participated in this study. Beck Depression Inventory, Multidimensional Perceived Social Support Scale" and Adapted-Autism Control Check List were used. A significant relationship was found between the effect of social support, educational need of the child and parental depression. The importance of these findings was discussed in the light of previous research and recommendations were made for future studies.