İran'da üniversite öğrencilerinin din anlayışı: Tahran Üniversitesi örneği
The Religious understanding of university students in Iran: Case of Tehran University
  1. Tez No: 695961
  2. Yazar: İDRİS YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALEDDİN TAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Din Anlayışı, İran, Üniversite Gençliği, Religion, Piety, Religious Understanding, Iran, University Youth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Gençlik, bireyin çocukluktan çıkıp biyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak birçok değişim ve dönüşümler yaşayarak kişiliğini oluşturduğu ve yetişkinliğe hazırlandığı dönemdir. Dolayısıyla gençlik dönemi içinde incelenmeye değer çok çeşitli konular mevcuttur. Bu konulardan biri de gençlerin din anlayışlarıdır. Din, hem toplumu etkileyen hem de toplumdan etkilenen bir kurum olarak sosyal bir kategori olan gençlere de önemli ölçüde tesir etmektedir. Özellikle, hayatlarının her alanında dini ritüel ve sembollerle iç içe yaşayan İran gençliğinin din anlayışını incelemek, ortak coğrafyayı paylaştığımız bu ülkeyle olan gelecekteki ilişkilerimiz açısından önem taşımaktadır. Bu araştırma, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan üniversite öğrencilerinin inanç, ibadet, duygu ve sosyal hayatla ilgili tutum düzeyleri üzerinde çeşitli değişkenlerin etkisini ve din anlayışlarının boyutlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Örneklem grubunu Tahran Üniversitesi'nde öğrenim gören 900 öğrencinin oluşturduğu araştırmada geliştirilen“Dini İnanç”,“Dini İbadet”,“Dini Duygu”ve“Dinin Sosyal Hayata Etkisi”ölçekleri uygulanarak elde edilen veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin dine yönelik inanç, duygu ve sosyal hayata etki tutumlarının orta düzeyin üstünde olduğu, ibadet tutumlarının ise orta seviyede olduğu görülmüştür. Aynı zamanda uygulanan analizler sonucunda üniversite öğrencilerinin inanç, ibadet, duygu ve etki gibi dindarlık boyutlarının demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıklar oluşturduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan gözlemler sonucunda din anlayışlarının sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi gelişmelere bağlı olarak değişim ve dönüşümler yaşadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a period when an individual leaves childhood and goes through various biological, psychological and sociological changes and transformations to develop his/her own personality and to be prepared for adulthood. Therefore, there are a variety of topics worth examining in the adolescence period. One of these topics is the religious understanding of adolescents. Religion, as an issue both affecting the society and affected by the society significantly influences adolescents as a social category. Addressing especially the religious understanding of the Iranian youth living with religious rituals and symbols in every field of their lives plays a significant role in terms of our future relationships with this country that we share common geography with. The aim of the study is to scientifically examine the effects of variables such as“gender, age, marital status (married/single), place of accommodation, nationality, monthly income, level of engagement with communication tools such as television/internet/cell phone etc., level of time allocation on the personal development (course, seminar, reading books, sports etc.)”on the attitude levels of university students located in the capital of Iran, Tehran regarding belief, worship, emotion and social lives. The sample group consisted of 900 students studying at Tehran University. Data obtained using“Religious Belief”,“Religious Worship”and“Religious Feeling”and“The Effect of Religion on Social Life”scales developed in the study were analyzed in SPSS 22.0 program. As a result of the research, it has been observed that the beliefs, emotions and social life attitudes of university students towards religion are above the middle level and their attitudes towards worship are at a medium level.At the same time, as a result of the analyzes, it was determined that the religiousness dimensions of university students such as belief, worship, emotion and influence create significant differences in terms of demographic variables.In addition, as a result of observations, it was determined that religious conceptions experienced changes and transformations depending on social, economic, cultural and political developments.