Türkiye'de Arapça öğretimi açısından 'Silsiletü'l-Lisan' ders kitabının değerlendirilmesi
Evaluation of textbooks for teaching Arabic in Turkey in case of 'Silsilat al-Lisan' training set
  1. Tez No: 586842
  2. Yazar: AYMEN MORTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Language School, Silsilat al-Lisan”Arabic Training Set, Course Book Evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada Arapça öğretiminde son yıllarda kullanılmaya başlanan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yayınları arasında yer alan ve kısaca Silsiletu'l-Lisan olarak bilinen (Abs, Muhammed, es-Sîbaî, Amir, el-Ebraş, Muhammed, el-Annan, Mü'min, Silsiletu'l-Lisan Geliştirilmiş Arapça Öğrenim Serisi. İstanbul, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yayınları, 2013) eğitim serisinin Türkiye'de Arapça öğretimi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Silsiletu'l-Lisan eğitim serisinin yabancı dil olarak Arapçanın öğretiminde dört temel beceri olan okuma-anlama, konuşma, dinleme ve yazma becerilerinin geliştirilmesinde faydalı olup olmadığı, Arapça öğretiminde ihtiyaç duyulan interaktif eğitim açısından yetkinliği, bu serinin, ders kitapları serisi ile yardımcı materyaller açısından zenginlik ve faydaları varsa eksiklikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Buradan hareketle kitap serisinde geliştirilmesi gereken yönlere işaret edilmiştir. Yine bu çalışmada yabancı dil olarak Arapça öğretiminde Silsiletu'l-Lisan eğitim serisinin kullanılabilirliğinin güçlü ve zayıf yönleri açıklanmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde Türkiye'de Arapça Öğretimi ve Ders Kitapları, ikinci bölümde ise Silsiletu'l-Lisan eğitim serisinin niteliği ve dil öğretimindeki yeri ile Silsiletu'l-Lisan eğitim serisinin Arapça öğretiminde kullanılabilme özelliklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise örnek dersler verilmiştir. Çalışmanın sonuç ve değerlendirme bölümünde genel durum tanımlanmış, eğitim setinin daha faydalı olması için bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler; Silsiletu'l-Lisan Arapça Eğitim Serisi, Arapça Öğretimi, Kitap Değerlendirme
Özet (Çeviri)
In this study, which was started to be used in Arabic language teaching in the last years, it was published between Fatih Sultan Mehmet Vakıf University Press and briefly known as“Silsilat al-Lisan”(Abs, Muhammad, as-Sîbaî, Amir, al-Ebraş, Muhammad, al-Annan, Mu'min ,“Silsilat al-Lisan”Training Set, İstanbul, Fatih Sultan Mehmet Foundation University Press, 2013) was conducted in Turkey Evaluation of Teaching Arabic of the“Silsilat al-Lisan”Training Set whether the teaching set is useful in the development of reading, comprehension, speaking, listening and writing skills, which are the four basic skills in teaching Arabic as a foreign language, competence in terms of the interactive education needed in Arabic teaching, this set is used in wealth and benefits have been tried to be determined. In addition, aspects of the book set should be improved. Again, in this study, the functionality of“Silsilat al-Lisan”Training Set was tried to be explained in teaching Arabic as a foreign language. In the first chapter, Teaching Arabic in Turkey and Textbooks; In the second chapter, the nature of the“Silsilat al-Lisan”Training Set and its place in language teaching are discussed. In the third chapter, the features of the“Silsilat al-Lisan”Training Set can be used in Arabic teaching. In the third chapter, sample courses are given. According to the results of the study, solution suggestions are presented.