Kadın milli sporcular (1923-2017)
National sportswomen (1923-2017)
  1. Tez No: 586853
  2. Yazar: TÜRKAN KARPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA EDİP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Tarih, Sports, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Milli Sporcu, Olimpiyat, Şampiyon, Women, National Athlete, Olympic, Champion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, kadının temsiline büyük önem vermiş ve kadınların sosyal hayatta yer almaları için pek çok köklü yeniliği gerçekleştirmiştir. Türk kadınının sanattan spora, spordan kültüre, kültürden eğitime her alanda temsil edilmesi için büyük gayret gösterilmiştir. Türk kadınının sosyal hayatta temsiline yönelik olarak en önemli çalışmalardan birisi de kadının sportif faaliyetlerdeki temsilidir. İlk kadın milli sporcularımız olan Suat Fetgeri Aşeni ve Prof. Dr. Halet Çambel 1936 Berlin Olimpiyatları'nda ülkemizi başarıyla temsil etmiş ve bir geleneğin başlamasını sağlamışlardır. 1936-2017 yılları arasında Türk kadın sporcularının sayısı giderek artmıştır. 1936 yılından 2017 yılına kadar geçen süreç içerisinde Türk milli kadın sporcuları, sporun farklı kategorilerinde ülkemizi en iyi şekilde temsil etmişler ve büyük başarılar kazanmışlardır. Bu çalışmada önemli başarılara imza atan Türk kadın sporcularının hayat hikâyeleri, elde ettiği başarılar ve Türk sporunda kadın sporcuların yeri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Republic of Turkey's founder Mustafa Kemal Atatürk, has attached great importance to the representation of women and has made many radical innovations to take part in social life of women. Great efforts have been made to represent Turkish women in every field from art to sports, from sports to culture, from culture to education. One of the most important studies for the representation of Turkish women in social life is the representation of women in sporting activities. Our first female national athletes Suat Fetgeri Aşeni and Prof.Dr. Dr. Halet Çambel successfully represented our country at the 1936 Berlin Olympics and ensured the start of a tradition. Between 1936 and 2017, the number of Turkish women athletes increased gradually. During the period from 1936 to 2017, Turkish national women athletes represented our country in different categories of sports and achieved great success. In this study, life stories of Turkish women athletes who achieved important successes, their achievements and the place of women athletes in Turkish sports will be emphasized.