Yaralanma kaygısının taekwondo sporcuları üzerindeki etkisinin araştırılması
The research of the impact of injury anxiety on taekwondo athletes
  1. Tez No: 769040
  2. Yazar: ATLAS AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Kaygı, Yaralanma, Sakatlanma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yaralanmalar sporcuların kariyerlerine olumsuz yönde etki eden durumlardır. Bu araştırmanın hedefi, Türkiye'de bulunan lisanslı taekwondocuların verdiği cevaplar sayesinde, yaralanma kaygı düzeylerinin çeşitli demografik özelliklerine göre incelenmesi, belirlenmesidir. Ayrıca sporcularda yaralanma kaygısı başlığı üzerine dikkat çekilmesi ve yaralanmalara karşı önlemler geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de lisanslı olarak taekwondo yapan 18 yaş ve üzeri sporcular oluşturmaktadır. 83'ü kadın 102'si erkek olmak üzere toplamda 185 kişi araştırmamıza katılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanmış olan demografik veri formu ile spor yaralanması kaygı ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Spor yaralanması kaygı ölçeğinin altı alt boyutu mevcuttur. Bu alt boyutlar; yeteneğini kaybetme kaygısı, zayıf algılanma kaygısı, acı çekme kaygısı, hayal kırıklığına uğratma kaygısı, sosyal desteği kaybetme kaygısı, yeniden yaralanma kaygısıdır. Veriler internet üzerinden anket şeklinde katılımcıya ulaştırılmış ve toplanmıştır. Veriler Microsoft Excel 2020 programına aktarılıp gerekli kodlamalar yapıldıktan sonra SPSS 25.0'da analiz edilmiştir. Verilerin faktör analizine uygun olup olmadığının kontrolü için Kaiser-Meyer-Olkin ve Bartlett Testi uygulanmıştır. Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilk normallik testleri spor yaralanması kaygı ölçeği için kullanılmıştır. Verilerin çarpıklı ve basıklık değerlerinin analizi için Skewness ve Kurtosis testleri kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin ölçek puanları bakımından analizleri için bağımsız örneklem T-testi (independent sample t test), tek yönlü varyans analizi (one way anova) ve Tukey Post-hoc testi kullanılmıştır. Uygulanan testler sonucunda; Çalışmamıza katılan sporcuların %15,6'sı 15-18, %39,8'i 19-22, %37,1'i 23-26 ve %7,5'i 27 ve üzeri yaşındadır. Sporcuların %26,3'ü milli sporcudur. Sporcuların %33,3'ü hiç yaralanma geçirmemiştir. Sporcuların %60,2'si spor yaralanması sonrası tedavi olmuştur. Araştırmamızda ulaşılan sonuçlara göre taekwondo sporcularında spor yaralanması kaygı düzeyi ve cinsiyet parametreleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Spor yaralanması kaygı düzeyi ve alt boyutlarının yaş değişkeni ile arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Yalnız, yeteneğini kaybetme kaygı düzeyinde yaş artmasıyla birlikte artış görüldüğü tespit edilmiştir. Yeteneğini kaybetme kaygı düzeyi alt boyutlarında erkek taekwondo sporcularının kadın taekwondo sporcularına oranla yeteneğini kaybetme kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Spor yaralanması kaygı düzeyi ve altı alt boyutunun, sporcuların milli sporcu olmaları ve müsabaka yaş grupları ile arasında anlamlı bir ilişkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Kyorugi ve Poomsae branşları ile spor yaralanması kaygı durumu arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Spor yaralanması kaygı düzeyi, yeniden yaralanma kaygı düzeyi ve acı çekme kaygı düzeylerinin üst kuşaklarda bulunan taekwondo sporcularında, alt kuşaklarda bulunan taekwondo sporcularına oranla daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Spor yaralanması kaygı düzeyinin spor yaralanması geçiren sporcularda hiç yaralanma geçirmemiş sporculara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Physical injuries are the situations that have a negative impact on athletes' careers. The objective of this research is to examine and determine injury anxiety levels according to various demographic characteristics, thanks to the answers given by licensed taekwondo players in Turkey. Additionally, it is to draw attention to the topic of injury anxiety in athletes and to contribute to the development of precautions against injuries. The population of the research consists of a total of 185 people, 83 women and 102 men, aged 18 and over, who are licensed taekwondo players in Turkey. Demographic data form prepared by the researcher and sports injury anxiety scale were utilized as data collection tools. The sports injury anxiety scale has six sub-dimensions. These sub-dimensions are; anxiety, fear of being perceived weak, anxiety of suffering, anxiety of disappointment, anxiety of losing social support, and re-injury anxiety. The data was delivered to the participant in the form of a questionnaire over the internet and collected. After transferring the data to Microsoft Excel 2020 program and making the necessary coding, they were analyzed in SPSS 25.0. Kaiser-Meyer-Olkin and Bartlett Tests were applied to check whether the data were suitable for factor analysis. Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilk normality tests were utilized for the sports injury anxiety scale. Skewness and Kurtosis tests were used to analyze the skewness and kurtosis values of the data. Independent sample t-test, one-way analysis of variance (one-way anova) and Tukey Post-hoc test were used for the analysis of independent variables in terms of scale scores.