Cooperatives as a model for olive oil export marketing; a case study in Karaburun Peninsula
Zeytinyağı ihracat pazarlamasında bir model olarak kooperatifler; Karaburun Yarımadasında vaka çalışması
- Tez No: 586939
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zeytinyağı, Karaburun, Kooperatifler, İhracat Pazarlaması, Olive Oil, Karaburun, Cooperatives, Export Marketing, Branding
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dış Ticaret Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Küreselleşmedeki son gelişmeler, birçok küçük üreticiyi çalışma alanında sürdürülebilir bir başarı elde etmek için bir araya gelmeye ve işbirliği içinde çalışmaya teşvik etmektedir. Küçük zeytinyağı üreticileri de, sektörün büyük oyuncularına karşı zorlu rekabet koşulları ile karşı karşıya kalmaktadır ve bu durum onları yenilikçi ve etkili çözümler aramaya yöneltmiştir. Bu noktada, Karaburun Yarımadası zeytin ve zeytinyağı üretimi konusundaki uzun tarihi geçmişi ve“hurma”ya da“furma”olarak adlandırılan Karaburun'a has özel zeytin türü olmasına rağmen hala uluslararası bir zeytinyağı markası yaratamamıştır. Yanlış hasat teknikleri; çoğunlukla nüfusun yaşlı olması; eğimli arazi yapısına bağlı sulama problemleri; budama, gübreleme ve tarımsal ilaçlama konusunda yetersiz bilgi; yanlış saklama koşulları, özellikle zeytinlerin sıkım tesisine gidesiye kadar uzun süre çuvallarda tutulması, yetersiz markalaşma faaliyetleri; mevcut kooperatiflerin tatmin edici olmayan performansı Karaburun İlçesinde zeytinyağı ihracatı markası yaratılmasının önünde engel teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı Karaburun Yarımadasında bir zeytinyağı ihracatı markası oluşturmak için ihracat pazarlaması faaliyetleri ile kooperatif performansı arasındaki ilişkileri araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Recent developments of globalisation urge many small producers to come together and work collaboratively in order to achieve sustainable success at their working field. Small olive oil producers also face with tough competition conditions against to major players of the sector and this situation oblige them for innovative and effective challenges. At this point, although the long historical background of olive and olive oil production and specific type of olive fruit which is called“hurma”or“furma”in Karaburun Peninsula still there has not been an international olive oil brand. Wrong harvesting techniques; old population; irrigation problems due the land structure; insufficient knowledge of pruning, fertilizing and agricultural spraying; wrong storing conditions, long duration of the olive oil production process especially keeping olives in sacks till to milling facility; insufficient branding activities; unsatisfying performance of the cooperatives constitute obstacles in front of creating an export branding of olive oil in Karaburun District. Purpose of this study is to investigate the relationships between export marketing efforts and cooperative performance to create an export brand of olive oil in Karaburun Peninsula.