Kendini dindar olarak tanımlayan gençlerin aile algısı üzerine sosyolojik bir araştırma: Afyonkarahisar ili örneği
A sociological research on family perception of young people identifying themselves as religious: The sample of Afyonkarahisar province
  1. Tez No: 586991
  2. Yazar: ZEYNEP DİLEKLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AYHAN KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, dindarlık, gençlik, aile, dini grup, Religion, religiosity, youth, family, religious group
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, değişen dünya ve sosyal şartların, herhangi bir dini gruba bağlı olan ve kendisini dindar olarak tanımlayan gençlerin aile algısında meydana getirdiği değişim ve dönüşümü ortaya çıkarmaktır. Dindarlıkları neticesinde nasıl bir evlilik istedikleri, nasıl bir aile hayatı istedikleriyle ilgili beklentilerin saptanabilmesi ve sonuçların İslami aile yapısına uygunluğu tartışılmıştır. Araştırmanın örneklemi Afyonkarahisar İli'nde herhangi bir dini grupla irtibatı olan ve kendisini dindar olarak tanımlayan, 17-29 yaş aralığındaki 250 genç oluşturmaktadır. Cinsiyet değişkeni göz önünde bulundurularak 125 kadın ve 125 erkek olacak şekilde bir dağılım yapılmıştır. Araştırmacı tarafından, araştırmanın amacına yönelik olarak hazırlanan 60 adet anket sorusu bulunmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Hipotezlerimizi doğrulayan sonuçların yanı sıra yanlışlayan sonuçlar da bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to reveal the change and transformation that the changing world and social conditions created in the perception of family of young people who belong to religious group and define themselves as religious. As a result of their religiosity, determining their expectations about what kind of marriage and family life they want and the appropriateness of the results to the Islamic family structure were discussed. The sample of the study consists of 250 young people aged 17-29 years who have contact with any religious group in Afyonkarahisar province and who identify themselves as religious. Considering the gender variable, a distribution of 125 women and 125 men was made. There are 60 questionnaire questions prepared by the researcher for the purpose of the research. The data obtained were analysed using SPSS 22 program. In addition to the results confirming our hypotheses, there are also falsifying results.