Akdeniz ve ege bölgesinde oyun bağımlılığı ve psikolojik belirtilerin ilişkisi
Relation of games addiction and psychological symptoms in the mediterranean and aegean region of Turkey
- Tez No: 586990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Oyun, teknoloji, internet, dijital oyun bağımlılığı, Game, technology, internet, digital gaming addiction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Oyun, ait olduğu toplumun değerlerini anlatan kültürel bir ifade şeklidir. Oyunlar, gelişim çağı özellikleri açısından önemlidir. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte geleneksel oyunlar yerini dijital oyunlara bırakmıştır. Günümüzde bilgisayar oyunları, toplumların ve kültürlerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Oyun bağımlılığı, insan makine etkileşimini içeren bir davranışsal bağımlılık türüdür. Yeni teknolojilerle artık aktif bir bağımlılık söz konusudur. Ancak elektronik ortamda oyun oynamanın çok sayıda olumsuz yönü de mevcuttur. Yapılan bu çalışmada, Akdeniz ve Ege bölgesinde oyun bağımlılığının psikolojik semptomlarla olan ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışmasına dahil olan katılımcılardan 9 bölge arasında olan Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi içerisinde yaşayan 6000 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. 18 yaş ve üzerinde olan bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam örneklemin %50 'si kadın (n=3000), %50'si erkektir (n=3000) ve yaş ortalaması 32.2 (SS=10.6)'dır.Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Bilgi Formu ve Kısa Semptom Envanteri Ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmanın Etik Kurulu Onayı Üsküdar Üniversitesi Girişimsel Olmayan Etik Kuruldan alınmıştır. Çalışmanın verileri SPSS-21, Tukey Tek Yönlü ANOVA Analizi ve Lineer Regresyon kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Elde edilen analiz sonuçlarına göre katılımcıların; anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite ile oyun bağımlılığı değişkeni arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişkinin söz konusu olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde yakın ilişkilerde yaşantılar envanteriyle kaçınmacı ve kaygılı yaklaşım alt ölçeği ile oyun bağımlılığı arasında da anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki vardır. Analizlerden elde edilen bulgulara göre oyun bağımlılığının söz konusu psikolojik semptomlarla anlamlı ve pozitif yönlü ilişkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Game is a cultural expression that expresses the values of the society in which it belongs. Games, development However, with the technological developments, traditional games have been replaced by digital games. Today, computer games have become an integral part of societies and cultures. Game addiction is a behavioral dependency content that involves human machine interaction. There is an active dependence with new technologies. However, electronic games are the result of playing too much. Analysis of the relationship between the psychological symptoms and the game-dependent Mediterranean and Aegean regions was performed. The research sample for Addiction and Mental Health Profile of Turkey Participants in the study who live in the Mediterranean and Aegean Region 9 of 6,000 people who constitute the sample of the study. Individuals aged 18 and over were included in the study. 50% of the total sample was female (n = 3000), 50% was male (n = 3000) and the mean age was 32.2 (SD = 10.6). Sociodemographic Information Form and Brief Symptom Inventory Scales were used for data collection. Approval of the Ethics Committee of the study was obtained from Üsküdar University Non-Invasive Ethical Committee. The data of the study were analyzed by SPSS-21, Tukey One-Way ANOVA Analysis and Linear Regression. According to the results of the analysis; It was determined that there was a significant and positive relationship between anxiety, depression, negative self, somatization and hostility and game dependence variable. Similarly, there is a significant and positive relationship between the inventory of experiences in close relations and the avoidance of anxious and anxious approach subscale. According to the findings obtained from the analysis, it was determined that game addiction was significantly and positively related to psychological symptoms.