Kocası şehit olan kadınlarda şehitlik algısının yas sürecine ve benlik saygısına olan etkilerinin incelenmesi: 15 Temmuz 2016 örneği
How the perception of martyrdom influences the period of mourning and self esteem of martyrs' wives: Examples from 15 July 2016
- Tez No: 586992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şehitlik, Yas, Benlik Saygısı, Martyrdom, Mourning, Self Esteem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesinde eşlerini şehit olarak kaybeden kadınlar ile eşlerini başka yollarla kaybeden kadınlar (kanser, hastalık, iş kazası vs.) arasındaki yas süreçlerinin ve benlik saygılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Kadınların eşlerinin vefatına tanıklık etmeleri veyahut eşlerinin ölüm anında yanında bulunmamaları, evlilik sürecindeki mutluluk düzeyleri ve vefat ettikten sonra geçen zamanın bu yas sürecini ne şekilde etkilediği araştırılmıştır. Araştırmaya 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesinde eşini şehit olarak kaybeden 36 kadın ile eşini diğer yollarla kaybeden 33 kadın katılmıştır. Araştırmaya katılan kadınların yaş aralığı 25 ile 71 arasındadır. Katılımcılara doldurmaları için Genel Bilgi Formu, Yas Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde Tek Yönlü MANOVA, Bağımsız Örneklem T Testi ve Tek Yönlü ANOVA kullanılmıştır. Elde edilen veri sonuçlarına göre kocasını 15 Temmuz gecesi şehit olarak kaybeden kadınlar ile eşlerini farklı yollardan kaybeden kadınlar arasında Yas Ölçeği ve RBSÖ değerleri açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Diğer yandan, kadının kocasının ölüm anında yanında bulunması, kocasıyla evli kaldığı süre, evlilikteki mutluluk düzeyi ve kocasının vefatından sonra geçen zaman açısından da yas süreci değerlendirmesinde anlamlı düzeyde bir fark çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
HOW THE PERCEPTION OF MARTYRDOM INFLUENCES THE PERIOD OF MOURNING AND SELF ESTEEM OF MARTYRS' WIVES: EXAMPLES FROM 15 JULY 2016 The main purpose of this study is to examine mourning process and self esteem between women who have lost their spouse as a martyr and women who have lost their spouse in different ways (like cancer, illness, working accident etc.). In addition, in this study, the effect of witnessing the spouse's death, marital happiness and the year of death on Mourning Scale scores was investigated. 36 women who have lost their spouse on the 15th of July military coup attempt and 33 women who have lost their spouse in different ways of death participated in the study. The age of participants ranged from 25 to 71. Genel Information Form, Mourning Scale and RSES were distributed to participants to fill them out. To analyze the data One- Way Manova, Idependent Samples T Test and One Way Anova were used. According to the results, there is no statistically significant difference between women who lost their spouse as a martyr and women who lost their spouse in different ways in terms of Mourning and RSES scores. Witness2ing the spouse's death, marital happiness and the year of death of the spouse had also no effect on the Mourning Scale scores.