Endüstri 4.0, toplum 5.0 bakış açılarının şehir içi ulaşımına uygulanması Mersin Büyükşehir Belediyesi için gelecek öngörüleri ve önerileri
Industry 4.0, implementation of community 5.0 appearance to urban transportation Mersin future proposals and recommendations for Municipality Mersin
- Tez No: 586994
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Ulaşım, Public Administration, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Akıllı Ulaşım Sistemleri, Toplum 5.0, Industry 4.0, Intelligent Transportation Systems, Society 5.0
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Endüstri toplumsal düzene geçildikten sonraki dönemde nüfusun artması ve toplu üretim ihtiyacının ortaya çıkmasıyla gelişmiştir. Endüstrinin ortaya çıkması ve gelişmesiyle toplumların ihtiyaçlarına verilen karşılık hızlanmıştır. Endüstri insanlık için önemli bir olgudur. Her dönemde kendini geliştirmiş ve dönemsel gelişmeler yaşayarak sürekli bir gelişme göstermiştir. Gelişen endüstri dönemsel olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmada endüstri devrimlerinden bahsedilmiş olup endüstri devrimleri ile berarber yaşanan değişimlerden bahsedilmiştir. Ayrıca Endüstri 4.0' ın bulunulan dönemdeki etkileri açıklanmıştır. Teknolojinin gelişmesi ve endüstriye etkileri ve bu etkilerin insan yaşamına etkilerinden bahsedilmiştir. Sanayi devrimlerinin en son gelişimi olarak Endüstri 4.0 ve toplumsal bir olgu olarak adlandırılan Toplum 5.0 kavramları açıklanmıştır. Endüstri 4.0 bilgi teknolojileri gelişmelerinin de etkisiyle sanayiye uygulanan bu sistemlerle insan yaşamını kolaylaştırmak, verimlilik, çevre koruma gibi amaçları korumaktadır. Daha önce yaşanan her endüstriyel gelişme bir önceki dönemde tahmin edilemeyen gelişmeleri berarberinde getirmiştir tıpkı son endüstri devrimi gibi. Endüstri 4.0 ile birçok yeni endüstriyel yöntemler uygulanmaya başlamıştır. Havalı raylı sistemler, dron denilen uçan insansız araçlar, bilgisayar sisteminde ileri teknolojik verisel gelişmeler söz konusu olmuştur. Bununla birlikte Toplum 5.0 Japonya'nın da önderliği ile toplumsal alan içerisinde yerini almış ve gelişmeye devam etmektedir. Çevreye, insana ve geleceğe duyarlı teknolojik gelişim olarak ifadelendirilen Toplum 5.0 ile insanların gelecek ile olan beklentileri ve hayal ettikleri endüstriyel olarak gelişme göstermektedir. Endüstri ve teknolojinin insan yaşamı üzerindeki etkilerinden bahsedilmiştir. Teknolojik gelişmelerle insan hayatına giren akıllı ulaşım sistemleri ve akıllı ulaşım sistemlerinin uygulamalarından bahsedilmiştir. Akıllı ulaşım sistemleri uygulamalarının Mersin ili için halen uygulanmakta olan projelerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the transition to social order, the industry developed with the increase of population and the need for mass production. With the emergence and development of industry, the response to the needs of societies has accelerated. Industry is an important phenomenon for humanity. It has developed itself in every period and has shown a continuous development by experiencing periodic developments. The developing industry is classified periodically. In this research, industrial revolutions have been mentioned and the changes have been mentioned together with industrial revolutions. In addition, the effects of Industry 4.0 in the current period are explained. The development of technology and its effects on industry and the effects of these effects on human life are discussed. The latest development of industrial revolutions has been described as Industry 4.0 and Society 5.0 as a social phenomenon. With the impact of the developments in Industry 4.0 information technology, these systems are applied to industry to facilitate human life, efficiency, environmental protection, such as protection aims. Every previous industrial development has brought about unpredictable developments in the previous period, just like the last industrial revolution. With Industry 4.0, many new industrial methods have been introduced. Air rail systems, flying drones called drones, advanced technological data developments in computer system have been mentioned. However, Community 5.0 has taken its place in the social sphere with the leadership of Japan and continues to develop. Community 5.0, which is expressed as technological development sensitive to the environment, human and future, shows the industrial development of people's expectations and dreams with the future. The effects of industry and technology on human life are mentioned. Intelligent transportation systems and applications of intelligent transportation systems which have entered into human life with technological developments are mentioned. It is mentioned that the projects of smart transportation systems are currently being implemented for Mersin.