Süreç yönetiminde kısıtlar teorisi ve bankacılık sektöründe bir uygulama
The theory of constraints in process management and an appli̇cati̇on in banking sector
- Tez No: 587005
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZVERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Process Management, Theory of Constraints, Services Sector, Banking, The Theory of Constraints in Banking
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzde organizasyonlar küresel rekabette ayakta kalmak için mücadelelerini sürdürmektedir. Her organizasyon, rakipleri arasında her türlü avantajı elde etmek için stratejilerine uygun en iyi felsefeyi bulmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda ister üretimde ister hizmet sektöründe olsunlar, süreçler açısından kendi yapılarını değerlendirmeleri gerekmektedir. Kısıtlar Teorisi de zincirdeki en zayıf halkaya odaklanan, süreçleri birbirinden bağımsız değil aynı zincirin halkaları olarak gören bir yaklaşım olarak organizasyonlara önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu kapsamda çalışmada Süreç Yönetimi unsurlarından biri olan Kısıtlar Teorisi üzerinde durulmuş ve bankacılık sektöründe bir uygulamanın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Kısıtlar Teorisi hakkında bilgiler verilmiş, bu bilgiler bankacılık sektöründe reel bir uygulama ile gösterilmiştir. Yapılan çalışma ile bankacılıkta yöntem uygulanmaktadır. Yöntemlerin izlenmesi akabinde iyileştirme teknikleri ile süreç içindeki faaliyetlerin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelimler: Süreç Yönetimi, Kısıtlar Teorisi, Hizmetler Sektörü, Bankacılık, Bankacılıkta Kısıtlar Teorisi
Özet (Çeviri)
Today, organizations continue their struggle to survive in global competition. Each organization seeks to find the best philosophy that fits its strategies to achieve every advantage among its competitors. In this context, whether in production or service sector, they need to evaluate their own structures in terms of processes. The Theory of Constraints provide significant opportunities to organizations as an approach that focuses on the weakest link in the chain and sees processes as rings of the same chain, not independent of each other. In this context, one of the elements of Process Management, the Theory of Constraints, has been emphasized and it is aimed to evaluate an application in the banking sector. In this context, the Theory of Constraints was evaluated and it has been shown in a real application in the banking sector. The aim of the study is to implement the method in banking, to monitor the applications and to improve the activities in the process with improvement techniques.