Yaratıcı drama yöntemiyle verilen eğitimin 5-6 yaş çocukların farklılıklara saygı kazanımına etkisi
The effect of education by creative drama method on acquisition of respect for diversities by 5- to 6- year-old children
  1. Tez No: 587091
  2. Yazar: HAYRİYE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılıklara saygı, Yaratıcı drama, Okulöncesi eğitim, Respect for diversity, Creative drama, Early childhood education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Drama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, 5-6 yaş çocuklara yaratıcı drama yöntemi ile verilen farklılıklara saygı eğitiminin çocukların farklılıklara saygı düzeyine etkisini ölçmektir. Çalışma 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel bir eğitim kurumunda gerçekleştirilmiştir. Araştırma deneysel yöntem kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını deney grubu olarak 12 çocuk ve kontrol grubu olarak 12 çocuk olmak üzere toplam 5-6 yaşlarında 24 çocuk oluşturmaktadır. Örneklem belirlenirken rasgele atama yöntemi kullanılmadığından araştırma yarı-deneysel bir çalışmadır. Çalışmada deney ve kontrol gruplarına öntest olarak“Farklılıklara Saygı Ölçeği”uygulanmıştır. Deneysel işlem olarak deney grubuna 7 haftada 12 oturumluk yaratıcı drama yöntemi ile farklılıklara saygı eğitimi verilirken, kontrol grubu normal eğitim akışına devam etmiştir. Deneysel işlem sonrasında deney ve kontrol gruplarına sontest olarak tekrar“Farklılıklara Saygı Ölçeği”uygulanmıştır. Sonuç olarak, deney grubu ve kontrol grubu çocukların öntest toplam sonuçları ve cinsiyet, aile ve sosyal yapı, engellilik durumu ve farklı kültürel geçmiş alanlarına dair sonuçları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, sontest sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sontest sonuçlarında ortaya çıkan anlamlı farklılık toplam ve tüm alt alan sonuçlarında deney grubu lehinedir. Yaratıcı drama yöntemi ile verilen farklılıklara saygı eğitiminin çocukların farklılıklara saygı düzeyini arttırmada olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of respect for diversity education with creative drama method given to children aged between 5 and 6. The study was conducted in a private school of the Ministry of National Education in the province of Istanbul in the academic year of 2018-2019. The experimental method was used in the research. The participants of the study consisted of 24 children (5- to 6- year-old), 12 children as experimental group and 12 children as control group. The research is a quasi-experimental study because the random assignment method is not used when determining the sample. In the study,“The Scale of Respect for Diversities”was applied to the experimental and control groups as a pretest. As an experimental procedure, the experimental group was instructed in respect for diversities with the creative drama method in 12 sessions during 7 weeks, while the control group continued the normal training flow. After the experimental process,“The Scale of Respect for Diversities”was applied again to the experimental and control groups as a posttest. As a result, there was no significant difference among the pretest total results and sub-fields results as regards to gender, family and social structure, disability status and different cultural backgrounds of the experimental and control groups. However, there were a statistically significant differences among the posttest results involving the total and sub-fields between the experimental and control groups. The significant differences detected in posttest results are in favor of the experimental group in both total and all sub-field results. It was concluded that respect for diversities education given by creative drama method had a positive effect on increasing children's level of respecting diversities.